Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на борсите, след като Covid-19 удари бизнеса и работните места

В петък европейските и американските пазари на акции се оказаха под нов натиск от продажби, след като стана ясно, че пандемията от коронавирус вече нанесе силен удар върху бизнеса и икономиките по света и доведе до рязко съкращаване на работните места.

Европейските борси приключват последната за седмицата търговия с понижения в резултат на продължаващото разпространение на Covid-19, което причини колапс на икономическата активност в еврозоната и Великобритания, според последни проучвания на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри за март.

Общият фондов индекс Stoxx Europe 600 се понижи с 1% и все още е с около 30% под неговия рекорден връх от средата на февруари, което означава, че компаниите, влизащи в него, са загубили пазарна капитализация за 3,5 трлн. долара.

Най-силен спад с 4% отбеляза индексът на застрахователните компании (SXIP), след като Европейският застрахователен регулатор поиска от тях да преустановят раздаването на дивиденти и обратното изкупване на акции, за да увеличат ликвидността си, тъй като спирането на бизнес активността смазва потребителското търсене и предизвиква масови съкращения.

Немският индекс DAX се понижи относително скромно с 0,47% и в рамките на седмицата отбеляза спад с 1,1%. Френският индекс CAC 40 пък се понижи в петък с 1,57% и с цели 4,6% в рамките на цялата работна седмица. Британският индекс FTSE100 приключи търговията с понижение от 1,4%, докато италианският фондов индекс MIB падна с 2,67%, като и двата индекса загубиха през цялата седмица около 2% от стойността си.

Уолстрийт също отвори с понижение през петъчната търговия, след като Департамента по труда отчете, че през март са били съкратени 701 хил. работни места, дори още преди да бъдат почувствани напълно негативните последици върху икономиката на САЩ от коронавирусната пандемия.

Индексът на сините чипове DJIA се понижава към средата на петъчната търговия с 450 пункта (спад с 2,1%), заливайки почти напълно вчерашното си повишение с 2,2%.

Широкият индекс S&P500 също губи 2% от стойността си след отскок в четвъртък с 2,28%, като се търгува с около 25% под неговия рекорден връх от средата на февруари, заличавайки близо 7 трлн. долара от пазарната капитализация на компаниите, влизащи в него.

Технологичният индекс Nasdaq Composite се понижава с 1,83%, заличавайки вчерашно повишение с 1,72%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна