Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК притеснена от пощенския президентски вот в Полша

| обновено на 08.04.20 в 14:30
Вера Йоурова
Снимка: БТА

Решението в последната минута президентските избори през май в Полша да се проведат по пощата заради пандемията от коронавируса предизвиква притеснение, заяви еврокомисарят с ресор „Ценности и прозрачност“ Вера Йоурова, предаде Ройтерс.

Долната камара на полския парламент одобри тази седмица закон, предвиждащ на президентските избори на 10 май да се гласува по пощата, за да се ограничи възможността за предаване на заразата.

„Следя внимателно този процес. Обезпокоена съм за свободните и честни избори и за качеството на гласуване, за законността и конституционалността на такъв вот“, каза тя пред полския в. „Жечпосполита“.

Критици обвиняват управляващата партия „Право и справедливост“, че има за по-голям приоритет политическите си интереси, отколкото общественото здраве. Президентът Анджей Дуда, който е съюзник на „ПиС“ в момента води в социологическите проучвания.

„Пощенският вот е голям предизвикателство и подобен метод се използва за първи път, хората не са свикнали с него“, предупреди Йоурова. 

Към днешна дата Полша е регистрирала 5000 заразени и 136 починали от Covid-19.

Вчера са починали 22 души, най-много за един ден, и е отбелязан вторият най-висок брой нови заразени - 435.

До момента Полша е тествала около 100 000 души.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени