Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стъпка към въвеждане в сила на втория пакет мерки на ЕС срещу пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постоянните представители на страните-членки на ЕС одобриха позицията на Съвета за втория пакет от мерки, които целят освобождаване на повече средства от структурните фондове за операции, свързани с пандемията.

Страните-членки ще могат да прехвърлят пари между различните фондове за собствените си нужди. Например, предназначените средства за инфраструктура ще могат да се използват за дихателни апарати, в подкрепа на малките и средни предприятия или да се инвестират в краткосрочни схеми за заетост.

Новите мерки ще позволят временно премахване на условията, според които регионите трябва да получават подкрепа, което ще даде възможност ресурсите да се пренасочват към най-засегнатите от кризата райони.

Като временна и изключителна мярка, страните-членки ще могат да изискват до 100 процента финансиране от бюджета на ЕС за програми, свързани с влиянието на пандемията, между 1 юли 2020 и 30 юни 2021 година.

Позицията на постоянните представители трябва да бъде одобрена от Европейския парламент, след което се очаква тя да бъде приета от Съвета на ЕС чрез писмена процедура.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени