Eмисия новини
от 16.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фон дер Лайен призова правителствата да свалят забраните върху износа на медикаменти

Снимка: БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова националните правителства да свалят всички забрани върху износа на медикаменти:

"Поискахме националните правителства да вдигнат всички забрани за износ върху лекарствата. Подобни ограничения могат да доведат до недостиг в други региони на ЕС. Важно е също да се избягва запасяването с тях. Това пречи те са достигнат до аптеките и болниците, където са необходими".

Фон дер Лайен поиска правителствата да обмислят ограничаване на онлайн продажбата на лекарства, които са особено важни за лечението на коронавируса. Целта е да се облекчи достъпът до тях на тези, които най-много се нуждаят от тях.

Европейската комисия призова страните от Шенгенското пространство, както и асоциираните към него държави - Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, да удължат до 15-ти май временните ограничения за несъществените пътувания в ЕС. Според институцията,  опитът на страните-членки и други държави сочи, че приложените мерки за борба с разпространението на коронавируса налага те да бъдат повече от 30 дни, за да са ефективни. Комисията призовава за координиран подход на удължаването, тъй като действията на външните граници могат да са ефективни, само ако се прилагат от всички страни-членки на ЕС и Шенген, с еднаква дата за премахване и по един и същ начин.  Поканата важи също за България, Румъния, Хърватия и Кипър. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от