Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Социалното дистанциране в САЩ заради вируса може би трябва да продължи до 2022 г.

Може да се наложи Съединените щати да изтърпят запазване на мерките за социално дистанциране, приети заради пандемията от коронавирус, до 2022 г., предполагат изследователи от Института за обществено здраве към Харвардския университет (Harvard School of Public Health).

Изследването беше публикувано във вторник, когато над 2200 души в САЩ починаха заради Covid-19, което според данни на Ройтерс е рекорд. Общият брой на смъртните случаи в САЩ от вируса вече възлезе на над 28 300. В същото време в страната се обсъжда как икономиката да бъде отворена наново.

"Може да се наложи периодично социално дистанциране и през 2022 г., ако капацитетът на грижи за критични пациенти не се увеличи значително или не стане налично лечение или ваксина за Covid-19", посочват изследователите от Харвард в проучване, публикувано във вторник в списание Science.

Давайки примери от Южна Корея и Сингапур, изследователите посочват, че ефективното дистанциране може да намали напрежението върху системите за здравеопазване и да даде възможност за проследяване на контактите и за карантина.

В същото време проучването признава, че продължителното дистанциране най-вероятно би имало дълбоко отрицателни икономически, социални и образователни последици.

Проучването добавя, че дори в случай на "видима елиминация" на коронавируса, наблюдението на SARS-CoV-2 (медицинското наименование на Covid-19) ще трябва да продължи, тъй като е възможно повторно избухване на заразата дори и през 2024 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна