Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма убедителни доказателства за изкуствен произход на Covid-19, заяви висш американски генерал

Медик от болница в китайския град Ухан, откъдето тръгна пандемията, след многочасова смяна - февруари 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висш американски генерал заяви, че доказателствата, че коронавирусът е произлязъл от китайска изследователска лаборатория, „не са убедителни“. Коментарът му бе направен по повод съобщения, че американски официални лица са предупредили за опасност в изследователски център в Ухан пред 2 години, пише „Политико“.

„Не можем да бъдем сигурни в това“, заяви председателят на Обединение комитет на началник-щабовете ген. Марк Мили.

По-рано „Вашингтон пост“ съобщи, че представители на американските власти са били обезпокоени от неадекватните мерки за сигурност в лаборатория в Ухан (откъдето тръгна Covid-19), която изследвала коронавируси от прилепи.

Според вестника официалните лица, които я посетили, изпратили грами до Вашингтон през януари 2018 г., с предупреждения за слабостите в обекта и за риск от нова, сходна на ТОРС (SARS), пандемия.

Оценката на Мили е в контраст с тази на военния лекар ген. Пол Фридрихс, който даде гласност на идеята, че вирусът е тръгнал от лаборатория като част от експерименти, включващи биооръжия.

Междувременно днес бившият шеф на Ми-6 Том Соуърс заяви, че Китай е прикрил ключова информация за новия коронавирус от останалата част на света и трябва да отговори за тази лъжа, предаде Ройтерс.

Според Соуърс, който ръководи британската служба за външно разузнаване от 2009 до 2014 г., Китай трябва да бъде държан отговорен, а не Световната здравна организация

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна