Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Фолксваген" планира да рестартира производството си в Европа още идната седмица

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският автомобилен гигант "Фолксваген" (Volkswagen) обяви, че може да започне рестартиране на европейските си заводи още през следващата седмица, след като компанията спря работа за месец, за да ограничи разпространението на коронавируса, съобщава финансовата агенция MarketWatch.

Първият завод, който ще отвори врати наново, е фабриката на "Фолксваген" в Цвикау в източната част на Германия, която се очаква да възобнови производството на 20 април. Заводът, който преди Втората световна война е бил на компанията "Ауди" (Audi), станала в последствие филиал на "Фолксваген", е в процес на трансформация в предприятие за електрически автомобили, преобразувайки производството на своята водеща марка "Голф"  (Golf) в нов изцяло електромобил ID-3.

Другите германски фабрики на компанията, включително основният ѝ завод във Волфсбург, както и фабриките в Братислава (Словакия), Португалия, Испания, Русия и заводите в Южна Африка, Аржентина, Бразилия и Мексико, трябва по план да възобновят производството си през май.

Около 80 000 служители на Volkswagen от Германия влязоха в правителствената схема за намалено работно време, след като немските фабрики на компанията бяха временно затворени през миналия месец. Това даде възможност на компанията да получи държавна помощ, за да продължи да изплаща заплати на работниците, запазвайки по този начин своя персонал.

Заводите на "Фолксваген" в Китай, където компанията генерира около 40% от годишните си продажби, възобновиха работата си от февруари и вече работят на около 60% от предкризисния си капацитет, заяви говорител на концерна.

С оглед на завръщането на служителите на работа "Фолксваген" въведе широка гама от мерки за безопасност, насочени към предотвратяване на възникване на вирусно огнище сред работната сила. Всеки, който влиза във автомобилните заводи, е подложен на проверка на температурата, като в същото време на неработещи в предприятията лица е забранено да ги посещават. След като влязат вътре, работниците не могат да се събират на групи и трябва да носят предпазни маски. Заводските кафенета са затворени и работниците са длъжни да ядат на работните си места и да поддържат дистанция от другите служители.

Служителите на "Фолксваген", които изграждат компоненти като двигатели и трансмисии, вече започнаха да се връщат на работа в заводите в Брауншвайг и Касел още на 6 април, докато заводите в Залцгитер, Кемниц и Хановер започнаха да работят отново на 14 април.


"Даймлер" също подновява производството през следващата седмица.

Друг водещ немски автомобилен производител - "Даймлер" (Daimler) също заяви, че неговите заводи за Mercedes-Benz в Хамбург, Берлин и Унтертюркхайм ще възобновят производството си следващата седмица. Берлинският завод на компанията произвежда системите за управление на двигателите за автомобилите, продавани в Китай.

От "Даймлер" посочиха, че първоначално производството ще започне на едносменна система и добавиха, че заводите в Зинделфинген и Бремен също правят подготовка за увеличаване на производството.

Третият голям техен немски конкурент в лицето на BMW обаче посочи, че няма информация за график за възобновяване на производството си. Базираният в Мюнхен производител спря производството до края на април.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна