Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаите на коронавирус в Япония надхвърлиха 10 хиляди

Снимка: БТА

Японското министерство на здравеопазването обяви днес, че за последното денонощие са били регистрирани 568 нови случая на коронавирус, с което местните случаи достигат до 10 361, предаде БТА.

Ако към тях се прибавят и 712 случая на круизен кораб, поставен под карантина край Токио по-рано тази година, общият брой в страната става 11 073, от които 174 починали, съобщи Асошиейтед прес.

Броят на случаите в Япония е сравнително малък в сравнение със САЩ и Европа, но при ограниченото тестване в Япония се смята, че реалното разпространение на инфекцията е далеч по-широко.

Япония най-накрая започна да създава допълнителни центрове за тестване, което позволява на личните лекари да изпращат пациенти директно до тях, вместо да се налага те да обикалят обществени здравни центрове, където да бъде установено дали подлежат на тестване, което доведе до забавяне на диагностицирането и лечението на много хора.

Експерти отбелязват, че тяхната стратегия за проследяване на клъстери на инфекцията вече не може ефективно да догонва нарастването на случаите и призовават за повече тестове.

На Япония ѝ трябваха два месеца, за да достигне до 1000 заразени след първия регистриран случай, но през последните седмици разпространението на коронавируса се ускори и броят на заразените се удвои от 5 до 10 хиляди само за 10 дни.

По-рано тази седмица японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение заради коронавируса за цялата територия на страната, което ще продължи до 6 май.

Той заяви, че общонационалното извънредно положение се налага, за да спре движението на хората през границите и да се наложи социална дистанция, „за да се преодолее националната криза с общонационални усилия“.

Предишното обявяване на извънредно положение от Абе на 7 април важеше за Токио и шест префектури, смятани за особено рискови за разпространение на заразата.

Първоначално призивът да си стоят вкъщи бе отправен към хората само от тези райони, а по-късно мерките бяха разширени и за останалата част от страната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени