Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МВнР: Българин е сред отвлечените край Бенин моряци

| обновено на 21.04.20 в 19:11
Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работа потвърди, че български гражданин е сред отвлечените край Бенин моряци - става въпрос за контейнеровоза "Томи Ричер", който беше похитен от пирати.

По случая с похитения край Бенин, в Западна Африк, кораб днес стана ясно, че единствено капитанът е български гражданин - за това външното ни министерство е получило потвърждение по дипломатически път от Португалия и от Германия. Корабът плава под португалски флаг, а транспортната компания, която го обслужва, е базирана в Германия.

По информация на „Хоризонт“ сред 19-членния екипаж на борда няма други български моряци.

11 души от екипажа на контейнеровоза са успели да се спасят, като са използвали специално помещение, предвидено за укритие при пиратски атаки, но осмина, сред които и българинът, остават заложници на похитителите.

Още вчера с нота МВнР е поискало информация от Бенин по случая, но до момента няма отговор.

В района на Бенин от години действат малки групировки от особено бедни райони, каза пред „Хоризонт“ кап. Димитър Димитров, вицепрезидент на Европейската конфедерация на морските капитани:

„Нещата се поемат от застрахователите на кораба, които ще водят преговори оттук нататък. До момента, до който текат преговорите с пиратите, никаква информация не бива да се подава извън кораба.

Мисля, че международната  общност прави това, което е по силите й, и проблемът ще бъде решен“.

По разпореждане на министъра на външните работи Екатерина Захариева по случая работят дирекция „Ситуационен център“ на ведомството, посолствата ни в Абуджа, Рабат, Берлин, както и Постоянното представителство на България към Службата на ООН и другите международни организации в Женева.

Действията се координират и с Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна