Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още близо 4,5 млн. молби за помощи за безработица в САЩ през последната седмица

Само за последните пет седмици 26 милиона американци останаха без работа заради Covid-19

Броят на американците, които през последната седмица загубиха своята работа и поради това подадоха молби за обезщетения за безработица, се увеличи с близо 4,5 милиона, което доведе до ръст на общия брой на уволнените в САЩ с 26 милиона само в рамките на последните пет седмици, докато водещата световна икономика се бори с коронавирусната пандемия.

Заявките за социални помощи за безработица през седмицата до 18-и април се увеличиха с 4,427 милиона, което е с около 800 хиляди по-малко, отколкото през предходната седмица до 11-ти април, когато техният брой нарасна с 5,237 милиона.

Така само в рамките на последните пет седмици беше отчетена загуба на 26 милиона американски работни места, което представлява около 16% от работната сила в САЩ.

Американската икономика създаде 22 милиона работни места по време на бума на заетостта, който започна през септември 2010 г. и приключи през февруари тази година. Това означава, че само от седмицата до 21-ви март насам броят на останалите без работа американци успя да заличи целият този растеж на заетостта от последното десетилетие, след като коронавирусната криза удари силно икономиката на САЩ.

Въпреки че седмичните молби за обезщетения за безработица остават много високи, данните от миналата седмица отбелязват понижение за трета поредна седмица, което дава известна надежда, че най-лошото може би вече е преминало. Седмичният брой на обезщетения за безработица достигна своя рекорден връх от 6,867 милиона през седмицата до 28-и мат.

Независимо от това, днешният доклад на Министерството на труда само допълва нарастващият брой от все по-мрачни икономически данни. Той идва и на фона на увеличаващите се протести в редица американски щати срещу въведените строги ограничителни мерки в цялата страна за контрол на разпространението на Covid-19.

Икономисти и анализатори прогнозират, че очакваните официални данни за състоянието на трудовия пазар в САЩ през април ще покажат загуба на 25 милиона работни места, след като през март американската икономика се раздели със 701 000 работни места, което беше най-големият спад за последните 11 години.

Безработицата в САЩ пък се очаква да скочи до нива между 15% и 20%. Единственият предишен път в американската история, когато безработицата беше толкова висока, беше в ранните етапи на Голямата депресия преди почти век (през 30-те години на миналия век).


Седмичен брой на молбите за обезщетения за безработица

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна