Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия значително облекчава ограничителните мерки

Ретро стайлинг със защитна маска - Прага, 24 април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Чехия днес значително облекчи някои ограничителни мерки, въведени заради Covid-19, като позволи на гражданите си да пътуват в чужбина и отмени полицейския час, съобщава БТА.

Премиерът Андрей Бабиш взе решението изненадващо бързо, реагирайки на съдебно постановление, че ограниченията нарушават закона, отбелязва ДПА.

Чешките власти ще запазят проверките за Covid-19 по границата с Германия и Австрия до 14 май, каза вътрешният министър Ян Хамачек. При това на чехите, работещи в Германия и Австрия, ще им бъде позволено да пътуват, но със сертификат, издаден преди не по-повече от две седмици, доказващ, че не са заразени с коронавирус.

Започналото вече постепенно отваряне на частните предприятия е ускорено:

"Не можем да си позволим да изгубим още един ден, преди да можем да рестартираме икономиката, но без да застрашаваме здравето на хората", каза министърът на търговията Карел Хавличек.

Чешкото здравното министерство заяви, че спа центровете ще отворят в понеделник, първоначално само за чешки граждани. От тази стъпка ще се възползват много центрове в Западна Бохемия между Марианске Лазне, Карлови Вари и Франтишкови Лазне.

Все още е забранено събирането на повече от 10 души на едно място. Освен това извънредното положение е продължено до 25 май.

Чешкото външно министерство посъветва населението да се въздържа от пътувания през границата, освен при спешни случаи, и посочи, че много страни все още забраняват влизането на чужденци.

Чешкото правителство облекчи ограниченията, след като темпото на разпространение на Covid-19 се забави.

Към днешна дата в Чехия са регистрирани 7188 случая на коронавирус, а починалите с Covid-19 са 213.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна