Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

CBO: Спад на БВП на САЩ с 12% през второто тримесечие и бюджетен дефицит от $ 3,7 трлн. за 2020г.

Бюджетна служба към Конгреса на САЩ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американската икономика ще се свие много рязко през второто тримесечие, а правителствените разходи почти ще учетворят федералния дефицит до рекордните 3,7 трилиона долара през настоящата фискална година, тъй като страната се бори с пандемията от коронавирус, съобщи последните си прогнози надпартийната Бюджетна служба към Конгреса на САЩ (Congressional Budget Office - CBO).

Според новите оценки БВП на САЩ ще се сви през второто тримесечие с 12% спрямо първите три месеца на годината, сривайки се на годишна база с цели 40%.

За цялата 2020 г. агенция прогнозира, че реалният БВП ще намалее с 5,6%, след което ще нарасне с 2,8% през 2021 г.

Очаква се нивото на безработица да достигне близо 14% през второто тримесечие на годината, докато доходността на краткосрочните тримесечни американски ценни книжа и на 10-годишните облигации се очаква да бъдат на нива съответно от 0,1% и 0,6%.

Бюджетната служба към Конгреса очаква икономическата активност да се засили през третото тримесечие, тъй като щатските и местните власти вероятно ще облекчат изискването "останете си вкъщи", забраните за публични събирания и други мерки, ограничаващи икономическата активност.

CBO обаче добави, че вероятно ще останат в сила предизвикателствата пред пазара на труда, въпреки че Бюджетната комисия прогнозира икономическо съживяване през втората половина на годината и заяви, че безработицата ще остане на двуцифрени нива през 2021 г.

С оглед на одобрените мащабни пакети от мерки в подкрепа на икономиката по време на коронавирусната пандемия, CBO прогнозира, че федералният дефицит на САЩ ще достигне приблизително 3,7 трилиона долара през фискалната 2020 г. и 2,1 трилиона долара през следващата година. Това е почти четири пъти повече, отколкото прогнозата на Бюджетната служба към Конгреса през март за федерален дефицит от малко над 1 трлн. долара.

Федералният дълг ще се равнява на 101% от БВП на САЩ към 30 септември, когато приключва федералната фискална 2020 година, като ще нарасне до 108% от БВП през фискалната 2021 година, прогнозира CBO.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна