Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидерландия ще предостави на авиопревозвача KLM до 4 млрд. евро за възстановяване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нидерландското правителство планира да предостави националния самолетен превозва KLM между 2 млрд. и 4 млрд. долара, за да помогне на авиокомпанията да се възстанови от негативното въздействие на коронавирусната пандемия, което причини затварянето на летищата и доведе до сериозни спадове на приходите на авиокомпаниите по целия свят, разкриха холандски министри.

Министърът на финансите Вопке Хоекстра и министърът на инфраструктурата и водите Кора кан Ниуенхуйзен заявиха пред пресата, че правителството тепърва ще решава начина на разпределение на средствата, но част от тях вероятно ще бъде под формата на държавна помощ, докато останалата част може да включва гаранции за заем. Министрите призоваха нидерландския водещ превозвач да отмени раздаваните бонуси и дивиденти и помолиха авиокомпанията да забрани нощните полети и да намали емисиите на въглероден двуокис.

Компанията KLM е част от френско-нидерландския алианс Air France-KLM, като холандската инвестиция в компанията ще бъде по-малко, отколкото обещанието на френските власти да предоставят Air France помощ за 7 милиарда евро.

Air France-KLM: Необходими са две години за връщане към нормалната дейност

За да може авиационният сектор да се върне към нормалното състояние, могат да измината две години, заяви пред френски медии изпълнителният директор на Air France-KLM Бенджамин Смит.

Той подчерта, че способността на пътниците да пътуват и отварянето на границите ще повлияят най-много на връщането на сектора към стандартните операции.

Бенджамин Смит също така посочи, че френските правителствени заеми ще помогнат на авиокомпаниите "да преминат най-трудния период". Той добави, че средствата ще трябва да бъдат насочени към служителите на двете компании.

Освен това Смит отбеляза, че Air France-KLM вече има планове да намали с 50% своя въглероден отпечатък през следващите десет години (въглеродният отпечатък е общото количество емисии парникови газове, което се отделя от организация, продукт или процес).



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна