Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят музеи, галерии, библиотеки и кина

| обновено на 11.05.20 в 20:09
Разрешаването на културни събития става при определени условия, посочва министър Кирил Ананиев в заповедта си.
Снимка: Радио Видин

Днес, 11 май, министърът на здравеопазването издаде заповед, с която разрешава посещения на музеи на закрито, галерии и библиотеки на открито и закрито, при спазване на изискването за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, съобщи пресцентърът на Министерство на здравеопазването.

Заповедта позволява провеждането на културни събития – концерти и други сценични прояви, на сцени на открито, с допустима заетост на местата до 30% от максималния капацитет.

Условието е също да бъдат спазвани социалната дистанция и въведените противоепидемични мерки.

Допускат се и посещения на кина, като допустимата заетост на местата също е до 30% от максималния капацитет.

В друга своя заповед от днес здравният министър посочва, че в музеите, галериите, библиотеките и кината на закрито, не трябва да се използват климатични инсталации.

„Всеки организатор на събитие трябва да го решава поотделно и да се съобразява с мерките“, обясни от своя страна министърът на културата Боил Банов.

„Със сигурност мерките за зрителите включват влизане по определена схема, така че да не се сблъскват потоците, продажба на билети, която е 30% от капацитета на салона и означава шахматно разделение на хората, включва третиране с препарат ръцете на всички влизащи, както и че всички зрители трябва да са с маски“, добави той.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна