Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва и Рияд виждат признаци на подобрение при търсенето на петрол

Принц Абдулазиз бин Салман и Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският министър на енергетиката Александър Новак и неговият колега от Саудитска Арабия, принц Абдулазиз бин Салман, обсъдиха в сряда в  телефонен разговор ситуацията на световните енергийни пазари, като отново потвърдиха ангажимента си за стабилизиране и възстановяване на баланса на петролните пазари, който беше нарушен от коронавирусната пандемия.

В съвместно изявление двамата министри приветстваха доброволните производствени съкращения, направени от всички световни производители на петрол, които направиха това "от чувството за споделена отговорност", като похвалила по-конкретно страните извън формата "ОПЕК +".

Двамата енергийни министри също така отбелязаха, че са доволни от неотдавнашните признаци на подобрение в икономическите и пазарните показатели, както и от сигналите за подобрение при търсенето на петрол.

Те посочиха, че опасенията, свързани със съхранението на суров петрол, започнаха да намаляват в момент, когато все повече държави обявиха постепенно облекчаване на ограничителните мерки, които бяха въведени за овладяване на коронавирусната пандемия.

Александър Новак "приветства значителните допълнителни съкращения на производството", които бяха предприети от Саудитска Арабия, визирайки решението на Рияд преди дни да намали допълнително петролните си добиви през юни с още 1 млн. барела на ден.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна