Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Училищата в Южна Корея отвориха врати, драконовски мерки за изолация

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Южна Корея се увеличи с 32 през последното денонощие и достигна 11 110

Ученик и учителка в гимназия в Сеул се поздравяват на влизане в учебното заведение, 20 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стотици хиляди ученици в Южна Корея се върнаха днес в класните стаи, след повече от два месеца прекъсване заради пандемията от коронавируса, съобщава БТА.

Учениците се завръщат на училище при спазване на правила за безопасност: проверка на телесната температура, дезинфекциране и поздрави от дистанция, предава Франс прес.

"Наистина е прекрасно да мога отново да видя приятелите си и преподавателите си лице в лице, но трябва стриктно да спазваме правилата за дезинфекция. Доста съм притеснен, но в същото време е много приятно да ги видя отново", каза пред АФП гимназист от Сеул.

Близо 440 000 ученици в последната година от гимназията бяха първите, които се завърнаха в час. Те ще присъстват на занятия всеки ден.

По-малките ученици ще се върнат на училище поетапно през следващите седмици, като ще комбинират занятия в класните стаи със занятия онлайн.

Южна Корея за известен период от време беше втората най-засегната от Covid-19 страна на света - това подтикна властите да преустановят работата на училищата в началото на март.

Страната възприе срещу коронавируса стратегия на масово тестване, в рамките на която властите отделиха сериозни средства и която се превърна в пример за останалите страни, отбелязва АФП.

Ученици от гимназия в Сеул влизат в учебното заведение, след като температурата им е била проверена, 20 май 2020 г.

Днес Южна Корея съобщи за 32 заразени с Covid-19 през последното денонощие. Така общият брой на случаите на коронавирусна инфекция в страната достигна 11 110.

Не са регистрирани смъртни случаи и общият брой на жертвите остава на предишното равнище – 263, посочва Центърът за контрол и профилактика на заболяванията към здравното министерство на страната.

От болниците през последните 24 часа са изписани 128 оздравели пациенти. Общо 10 066 души са се излекували от началото на разпространението на заразата в Южна Корея.

Мерките, въведени в Корея за спазване на дистанция между учениците изглеждат стряскащо – пластмасови стени разделят чиновете в класните стаи и масите в ученическата столова, при влизане се изчаква на опашка на разстояние, измерва се температурата, има и наблюдение с термокамера.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна