Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба за 140 години българска дипломация в Кюстендил

Експозицията „Дипломация и изкуство“ от около 30 платна е изложена в галерията „Владимир Димитров - Майстора“.
Снимка: Кирил Фалин

Кюстендилската художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ е домакин на представителната експозиция от богатия Художествен фонд на Министерството на външните работи  по повод 140 години от създаването на българската дипломатическа служба.

Експозицията „Дипломация и изкуство“ от около 30 платна включва специално селектирани произведения от български автори, пътували и „живели“ с ритъма и динамиката на дипломатическото всекидневие в българските посолства на страните в Европа.

Подбрани са творби от първото до последното десетилетие на XX век. Представени са емблематични живописни работи на Петър Морозов, Бенчо Обрешков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Димитър Киров, Димитър Казаков, Светлин Русев и други.

В сбирката може да се види и картината на Иван Кирков – „Париж“, която украсява кабинета на министъра на външните работи и е една от най-знаковите в съвременното ни изкуство.

Михаил Артамонцев - главен експерт към Фонда на Външно министерство:

„Тук може да се видят работи на Златю Бояджиев, Бенчо Обрешков, една от най-старите ни картини на Цено Тодоров – „Пазар софийски“, която е от 1913 година, Никола Танев - един пейзаж великолепен от Созопол. Там виждаме Пенчо Балкански, Васил Стоилов, Никола Кожухаров, Владимир Мански. Една прекрасна работа, която намерихме в Париж в окаяно състояние, сега тук можем да я видим реставрирана, рамкирана, прекрасна, в нейното цветущо здраве“.

С тази изложба Кюстендилската галерия отново отваря за посетители. Достъпът до залите ще е от 08,00 до 12,00 часа, като ще се пускат максимум до 10 души. След обяд в залите ще се прави климатизация и дезинфекциране.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от