Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учредиха награди за „шум в науката“

Картината ,,Викът" на Едвард Мунк
Снимка: Pixabay

Най-авторитетният блог за стволови клетки и регенеративна медицина в мрежата и единственият известен създаден и поддържан от професори, The Niche (Нишката), създава нови награди - за огласяване на научни постижения.

Техен създател е професор Пол Кнопфлер, от британското Училище по медицина, международно уважаван биолог и създател на редица методи за работа със стволови клетки. Кнопфлер е привърженик на строгата медицина, основана на доказателства.

В началото на 2020 г. блогът му отбеляза 10-ата си годишнина с над 10 милиона влизания.

И така, запознайте се с „The Screamers Science Hype Awards“ – награди за огласяване на научни свръх-постижения. Това ще бъдат признания за излизащи над и извън обичайното ниво разпространения на разработки и открития, които направо „удрят в лицето“ с революционността си. Това, което ще ви накара да изкрещите: „Не!“, заявява професорът.

„The Screamers“ се раждат, за да повишат осведомеността за даден проблем и да се привлече вниманието към особено забележителни дейности. „The Screamers“ са награди за „изключителен шум в науката“, казва Кнопфлер.

Идеята е те да се раздават в различни категории като медии, както и за свръх-прессъобщения, а може би дори и филми.

Засега те ще бъдат съсредоточени върху науките за живота или области като физиката и астрономията. Ще има членове на комисия, които ще избират победителите всяка година. Името на наградите е вдъхновено от термин в журналистиката, “screamer”, означаващ „предназначено да привлече силно внимание“.

Създателите вече имат няколко идеи за кандидати, като например разпространителите на новината за предполагаеми нови живи организми, създадени от стволови клетки на жаба

Информацията е на БГНЕС.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна