Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Растящият брой жертви на пандемията от Covid-19, нейните странични и дългосрочни ефекти върху здравето и въздействието ѝ върху политиката са централна тема в британските и американските издания.

"Дейли телеграф" съобщава, че в Англия и Уелс от началото на епидемията са регистрирани близо 13 хиляди смъртни случая с неизяснени причини. Изданието отбелязва, че причините за смъртта на тези болни са различни от коронавируса и изтъква опасения, че една от тях може да е и липсата на адекватна медицинска помощ.

Друго британско издание - "Индипендънт", пише, че Covid-19 може да напомня за себе си още десетина години, тъй като Националната здравна служба се опасява от въздействието на пандемията върху децата. Експерти предупреждават и за очаквано "цунами" от психиатрични проблеми.

Американският всекидневник "Вашингтон пост" информира, че една трета от американците сега показват признаци на клинична тревожност или депресия. Някои социални групи са по-тежко засегнати от останалите - това са младите пълнолетни граждани, жените и бедните.

Ситуацията с коронавируса в Русия се стабилизира, страната успешно премина платото на пандемията, съобщава "Известия". Експерти потвърждават извода на турски учени, че затлъстяването, тютюнопушенето и замърсеният въздух са рискови фактори, увеличаващи "входните врати" за коронавируса в човешкия организъм, пише "Известия" в друг материал.

Последните официални статистически данни потвърждават, че преките поражения върху икономиката на Русия вследствие на пандемията са по-ниски от очакваните, отбелязва "Комерсант".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна