Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 7 обвинения за тежки престъпления са повдигнати на Божков

| обновено на 27.05.20 в 19:14
Васил Божков
Снимка: архив БГНЕС

Намиращият се в Обединените арабски емирства бизнесмен Васил Божков вече е обвиняем и като поръчител на четири убийства и опит за изнасилване. Така обвиненията срещу него стават общо 18.

Новите обвинения

Специализираната прокуратура повдигна още 7 обвинения на Божков. Те са отделени в ново досъдебно производство - отново за  ръководене на организирана престъпна група, но за убийства, изнудвания и други тежки престъпления.

В престъпната група са участвали още три лица, чиито имена в прессъобщението на спецобвинението не се съобщават.

Тежките умишлени престъпления Божков извършвал с още трима души. Те действали като организирана престъпна група от 2012 година.

Жертвите спецобвинението е посочило с инициали -  Й. Д., М. В., А. П. и Б. С., като два от тях съвпадат с имената на Манол Велев и Йордан Динев - публично назовани преди време от бившия съдружник на бизнесмена - Цветомир Найденов, като поръчани от Божков.

Найденов е основен прокурорски свидетел по първото разследване за ръководенето на престъпна група за финансови престъпления. 

Отделно на Божков са изготвени и обвинения за принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на жена чрез сила, като опитът е останал недовършен по независещи от него причини, уточняват лаконично от спецобвинението..

Така – заедно с новите, обвиненията срещу намиращия се в процедура по екстрадиция от Обединените арабски емирства бизнесмен стават 18.

Първите, повдигнати му между 29 януари и 13 февруари, са за ръководство на организирана престъпна група от 2014 година, за неплащане на хазартни такси, за принуда,  изнудване, опит на подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Последните седем обвинения съвпадат по време обвиненията, които от дни самият Божков отправя  чрез фейсбук профила си - вчера, че ритон от конфискуваната му антична колекция е бил обявен за продажба, а днес -  за запор на сградата на Телефонната палата в София, планирана от него за музей за колекцията му.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна