Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварят хотели, музеи и пристанища в Кипър

Опасенията са за труден туристически сезон

Подновяване на работата на заведенията в Никозия, 21 май 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От днес в рамките на втората фаза от премахването на коронавирусните мерки в Кипър се отварят хотели, пристанища, библиотеки, музеи, археологически обекти. Прогнозите са за безпрецедентно труден летен туристически сезон.

Малко на брой хотели се очаква да възобновят работата си от днес след продължилата близо два и половина месеца карантина, тъй като засега те могат да приемат само местни туристи. Летищата се отварят в две фази от 9 и от 20 юни и първата вълна чуждестранни гости се очаква в края на юни – началото на юли.

Тази година заради коронавирусната криза Кипър е изправен пред спад от 70% в броя на туристите и приходите от туризма в сравнение с миналата година.

Туризмът заедно със съпътстващите го сектори генерира близо 20% от брутния вътрешен продукт на страната.

Хотелите и всички работещи в туристическите райони - ресторанти, транспорт, магазини, археологически обекти и други, трябва да спазват много строги хигиенни изисквания срещу коронавируса, които бяха разпоредени от Министерството на здравеопазването.

След успеха си в борбата срещу разпространението на заразата посланието, което Кипър изпраща към чуждестранните туристи, е, че той е сигурна и безопасна за здравето дестинация, посочи заместник-министърът на туризма Савас Пердиос.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна