Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Ковачева: Увеличават се оплакванията от колекторските фирми

Диана Ковачева
Снимка: Ани Петрова

Броят на оплакванията от колекторските фирми и от фирмите за бързи кредити е нараснал по време на извънредното положение, алармира  омбудсманът Дина Ковачева в писмо до  председателя на парламента Цвета Караянчева и на правната комисия Анна Александрова. Общественият посредник посочва, че в дейността на тези фирми трябва да бъде сложен ред и прави някколко предложения в тази посока

Чисто съдебно минало за работещите във фирмите за събиране на вземания; забрана да се дават сведения за длъжника на трети лица и ограничаване на времето на общуване с него са сред предложенията на омбудсмана Ковачева.

Тя иска още на колекторските дружества да се забрани да начисляват такси, неустойки или санкции, които не са предвидени в договора със съответния потребител, като при условие че събират вземанията, да се ограничат правата им до начисляване на разумните разноски по събиране на вземането.

И още - да се обмисли забрана на доставчиците на обществени услуги - монополисти да прехвърлят вземанията си на колектори, тъй като те разполагат с достатъчен ресурс и възможности сами да организират събиране на дълга, предлага Ковачева.

Според нея при неспазване на правилата, фирмите за събиране на вземания трябва да търпят строги санкции от страна на контролен орган, какъвто може да бъде Комисията за защита на потребителите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна