Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спецпрокуратурата чака от ВАС информация по случая „Бобоков-Узунов“

Либийският танкер "Бадр"
Снимка: БГНЕС

От Върховния административен съд очакват от специализираната прокуратурата отговор на въпроса откъде президентският секретар Пламен Узунов е разполагал с непубликуваното решение, отнасящо се до задържания в български води либийски танкер „Бадр“.

Проект на решението беше намерен на файл, свален от телефона на разследвания за аферата с боклука бизнесмен Пламен Бобоков.

В началото на седмицата председателят на ВАС Георги Чолаков разпореди вътрешна проверка на изнесената от прокуратурата информация за комуникацията Узунов -Бобоков. Обстоен анализ на наличните данни показал, че достъп до необявеното решение на електронен и/или хартиен носител - освен съдийският състав по дело да арестувания танкер, са имали и съдебни служители, на които е възложено администрирането на делата и техническата поддръжка на деловодната система.

От съда са предоставили на спецпрокуратурата всички документи по случая и се надяват да бъде установен конкретния извършител, за да му бъде потърсена и дисциплинарна отговорност.

„Твърдо заявяваме, че, докато не бъде идентифициран фактическият извършител, всяко внушение за съпричастност на магистрати и служители от Върховния административен съд към теча на информация е тенденциозно и безпочвено, заявяват от ВАС и се ангажират да предприемат допълнителни мерки, които да подобрят технологичната защита на информацията от неправомерен достъп, използване, разкриване, увреждане, промяна, преглед, запис или разрушаване.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна