Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институт DIW: Германската икономика се сви с 12% през второто тримесечие

Немският институт за стопански проучвания DIW прогнозира, че икономиката на Германия ще се свие безпрецедентно силно през второто тримесечие на годината. 

Според базирания в Берлин институт брутният вътрешен продукт ще спадне през периода април - юни с цели 12% спрямо първото тримесечие на годината, когато икономиката се сви с 2,2% и когато тя официално навлезе в техническа рецесия след понижение с 0,1% и през последното тримесечие на 2019 година.

Институтът DIW обаче изглежда в известна степен оптимистично настроен за идващите месеци.

"Добрата новина при все това е, че вероятно германската икономика е преминала през най-ниската си точка и нещата отново започват да се подобряват",  заяви Клаус Михелсен, икономически директор на DIW.

Той добави, че облекчаването на противоепидемичните ограничения вече има ефект. Потреблението нараства постепенно, а индустриалното производство се рестартира, въпреки че прекъсванията във веригите на доставки вероятно ще продължават да оказват негативно влияние. "Спадът на продажбите, от който се страхуваме, не предполага по-силно увеличение на производството в скоро време", посочи Михелсен.

Много доставчици на услуги също се върнаха към малко по-нормален бизнес, но по-предпазливото поведение на потребителите, постоянните ограничения с оглед на защита от коронавирусна инфекция и най-вече пониженото ниво на разходите поради развитието на доходите, всички това ще предотврати едно по-силно възстановяване и в този сектор.

"В Германия смелото управление на кризата от страна на правителството трябва да предотврати най-лошото", заяви икономическият експерт на DIW Симон Юнкер. "Забавяне вероятно ще има във външната търговия през следващите месеци, защото в много страни последиците от коронавирусната кризата - особено в пазара на труда - са по-сериозни, отколкото в Германия. Това ще продължи да оказва натиск върху търсенето на немски автомобили и машини за известно време", допълни Юнкер.

Междувременно Германската търговско-промишлена палата (DIHK) също представи последното си проучване, като отбеляза, че не може да се говори за "V-образно" икономическо възстановяване.

Половината от германските компании виждат завръщане към нормалното състояние най-рано през 2021 година, като само една трета очакват това да стане още до края на 2020 година.

Според същото проучване повече от 40% от немските компании изпитват недостиг от ликвидност.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна