Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новото правителство на Франция трябва да бъде обявено днес

Жан Кастекс
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новото правителство на Франция трябва да бъде обявено днес, в петък президентът Еманюел Макрон назначи Жан Кастекс за премиер на мястото на подалия оставка Едуар Филип.

Правителство на "мисия, обединение и нов път" - това заяви в Туитър френският президент Еманюел Макрон за бъдещия френски кабинет, докато в почивните дни продължиха преговорите за състава му. Вероятно той ще бъде съобщен на два етапа - министри и държавни секретари, както подсказва в медиите Елисейският дворец.

По думите на президента новите министри трябва да се посветят на икономическия подем, защитата на обществото и околната среда и републиканския ред. "Проектът, с който французите ме избраха през 2017 г., остава в сърцевината на моята политика, но трябва да се приспособим към международните сътресения и кризи, които преживяваме" - пише още Макрон.

В първото си телевизионно интервю в петък новият премиер Жан Кастекс обеща да засили социалния диалог. Той вече посети полицията в едно от чувствителните парижки предградия, за да засвидетелства подкрепата си.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна