Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обстановката в София се нормализира след бурята снощи

| обновено на 07.07.20 в 13:12
Подлезът на Лъвов мост е затворен заради щетите от снощната буря.
Снимка: БГНЕС

Обстановката в София се нормализира след снощната буря. Възстановено е електричеството във всички райони на София, които останаха без ток, в следствие на снощната буря. 

Веска Георгиева - директор на Столичния инспекторат, информира за обстановката в момента:

"Най-сложно беше в районите "Триадица", "Красно село", "Люлин". Фирмите мобилизираха целия си ресурс. Някои от тях закъсняха, за което ще бъдат и санкционирани. Към настоящия момент се прави оглед на подлезите. Започна тяхното почистване от наноси. Ще се работи и през нощта. Ще бъдат измити. Един от най-силно пострадалите подлези това е на бул. "България" и "Гоце Делчев". Там се чисти от наноси. Ще започне и неговото миене. Довечера например ще се мие бул. "България". Мие се “Руски паметник“ в момента, чистят се шахти в "Подуене", "Слатина", "Изгрев". Работи се в цяла София там, където има нужда".

Над 700 са получените сигнали за наводнени булеварди, подлези, спирки на метрото, закъсали автомобили и квартали без ток - това е равносметката след снощната силна буря в София.

Един човек е леко пострадал, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

63-та линия на градския транспорт в участъка от "Бяла чешма" към "Цар Борис Трети" е отклонена заради завиряване.


Кметът на София Йорданка Фандъкова информира, че се отводнява районът на Лъвов мост, почистват се подлезите по булевард "България", както и шахти в целия град.

Заради прогнозата за бурен вятър Йорданка Фандъкова призова строителните фирми да обезопасят обектите си:

"И в същото време се подготвяме разбира се. Ако отново завали, екипите са на линия, за да може да реагират и до края на деня да отстранят и всички последствия от много тежката буря. В момента съм възложила и почистване на улични платна и също така миене там, където е възможно. В този момент се мие бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" вследствие на излязлата Перловска река при “Военна академия".

Няма други промени в движението на градския транспорт в София. И към момента екипи на Столичната община и на пожарната отводняват улици в кварталите "Красна поляна" и "Манастирски ливади", информира кметът Йорданка Фандъкова:

Перловската река, Слатинската, излязоха в участъци. Перловската река излезе при участъка на моста на ул."Шипка". Всички екипи бяха на терен и в момента отстраняват щетите, като на терен са всички екипи за почистване на улиците, на булевардите, на местата, където се събраха наноси, листа. Трябва да се почистят шахтите до обяд, защото след обяд отново има прогноза за дъжд".

Екипи на пожарната отводняват към този момент приземни етажи на болница "Надежда" и на театър "Сълза и смях". Информира директорът на Столичната пожарна главен комисар Веселин Гетов:

"По-притеснителен беше сигналът за паднала мълния и повреден паднал покрив на търговска верига, от която е пострадал човек. В рамките на десетина минути два екипа се отзоваха. Слава Богу, човекът е леко пострадал. Транспортиран е с "Бърза помощ". Голям проблем се оказаха сутеренните помещения на големите болници като ВМА, "Пирогов", болница "Надежда", в която все още се извършват действия по отводняване".

На "Орлов мост" в центъра на София снощи се е излял 50 литра на квадратен метър дъжд, в кварталите - 60 литра на квадратен метър. Очаква се и днес да вали.

Eкипи на пожарната продължават да отводняват подземните и приземните етажи на основната сграда на Националния дворец на културата.

Подземните нива са под вода, един от входовете на Двореца - Б2 също е със сериозни поражения.

Бурята е откъснала панели от козирката и така водата е проникнала във вътрешността на сградата, наводнявайки работните офиси, намиращи се на ниво -1.

В момента комисия, формирана в НДК, прави пълен опис на щетите.

Перловската река излезе извън коритото си и по столичния булевард „Сливница“.В резултат на бурята на столичния булевард „България“ част от покрива на хипермаркет се срути. Наводнени са и подлезът на НДК, и метеостанцията в района. Затворен за движение е целият тунел в района на НДК.

Затруднено беше движението по булевард „България“, както и по булевард „Цар Борис Трети“ и булевард „Никола Петков“ в посока Княжево. Десетки коли закъсаха под моста на булевард „България“ и Околовръстното шосе.

Наводнено е и Околовръстното шосе на кръговото за Драгалевци. Над 20 автомобила закъсаха във водата близо до Южния парк в София. Под вода е и подлезът на Орлов мост, съобщават още от пожарната.

На булевард „Овча купел" и улица „Любляна“ кръстовището също е наводнено. Десетки автомобили бяха блокирани в района като водата стигаше до прозорците на колите и хората не можеха да излязат.

Около 22 часа е бил подаден сигнал в пожарната за проблем с покрива на хипермаркет на булевард „България“. Наводнен е и приземен етаж на болница в столичния квартал „Красна поляна“.

В подлезите на булевард „България“ в резултат на силния дъжд се струпаха хора. В магазин за хранителни стоки на булевард „България“ и булевард „Тодор Каблешков“ мъж е паднал в асансьорна шахта. Той е изваден и не е пострадал сериозно.

Наводненият подлез при НДКЗаради дъжда освен подлеза на НДК при Моста на влюбените, наводнени са и Транспортният подлез на булевард "Цар Борис Трети“, и този при гара „Подуяне“ към булевард „Ботевградско шосе“.

Еднометрова вълна по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“ в столицата при бурята снощи е помела над 10 автомобила, предава БНТ. Няма пострадали, но има много нанесени щети по автомобилите.

Снощи полицейски екипи са помогнали на жена, блокирана на първия етаж в къщата си на улица „Алеко Константинов“, близо до театър „Зад канала“, вследствие на проливните дъждове в столицата, съобщават още от БНТ.

По време на бурята снощи на отделни метростанции е влязла вода през входовете, която в момента се почиства. Движението на метрото не е спирало, уточни във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. От публикацията става ясно и че по време на пороя са били променени маршрутите на трамваи 1, 6, 7 и 10, както и на трамваите по линии 11 и 12.

Без ток тази вечер за различни периоди от време останаха квартали в район „Витоша“, както и части от „Хаджи Димитър“, „Хладилника“, „Света Тройца“, „Западен парк“, „Илинден“, „Красна поляна“, „Редута“, „Симеоново“, „Банишора“ и „Павлово“.

Водата, заради която временно беше ограничено движението по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви“.И към този час всички екипи на пожарната и Общината продължават да работят на терен. А от сутринта започна оглед за паднали клони и дървета в парковете и градските градини.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна