Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция за закрила на детето: Сигнал за кибертормоз над деца може да се подаде при нас или към ГДБОП

Снимка: Архив

При съмнение или установен кибертормоз над децата родителите трябва да подадат сигнал към ГДБОП или до Агенцията за закрила на детето. Това каза за БНР старши експертът в агенцията Весна Петрова.

Aгенцията не е санкциониращ орган, но може да придвижи сигнала до ГДБОП, както и да окаже психологическа подкрепа, коментира нормативната уредба при подобен род нарушения Петрова:

„Подкрепата може да бъде психологическа, а съдействието - когато се подаде сигнал, ние също можем да сигнализираме другите институции, които да си свършат работата, за да се намерят виновните. Това нещо може да стане и в онлайн формата на сайта на ГДБОП, може да стане и по телефона, т.е. хората могат да използват която форма на тях им е удобно, за да сигнализират за нередности.“

Весна Петрова допълни, че е важно в такива случаи е потърпевшите да не се страхуват да потърсят своите права. Тя поясни че на електронната страница на Агенцията са създадени адаптирани правила за безопасен интернет с цел превенция на подобни ситуации.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна