Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС ще предостави временен достъп до своя пазар на британските търговци на деривати

Лондонската фондова борса и други клирингови къщи, търгуващи с деривативни финансови инструменти във Великобритания, ще получат временен достъп до инвеститорите в Европейския съюз от януари 2021 г., заяви Европейска комисия.

Великобритания напусна ЕС през януари тази година, но продължава да има пълен достъп до пазарите на Европейския съюз до края на декември, като бъдещият достъп до финансови услуги зависи от това дали единният блок ще установи, че правилата на Обединеното кралство са "еквивалентни“ на неговите собствени.

"Европейската комисия възнамерява да приеме ограничено във времето решение за еквивалентност за Обединеното кралство за централни клирингови контрагенти на деривати“, се казва в изявление на ЕК.

"Това решение се взема, за да се адресират възможните рискове за финансовата стабилност, свързани с конкретната област на клиринга на деривати", се допълва в съобщението.

Най-популярните деривативни финансови инструменти на финансовите пазари са Договорите за разлика, фючърсните контракти, форуърдните контракти и опциите.

Най-често срещаните базови активи за деривативни финансови инструменти са валути, акции, облигации, борсови индекси, суровини (търговия със злато, търговия с петрол), а от скоро вече и криптовалути.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна