Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немско изследване на кръводарители показва нисък имунитет срещу Covid-19

Първите резултати от проучване на антитела срещу Covid-19 сред кръводарители показват нисък имунитет и предполагат, че повечето германци не са имали контакт с вируса, заяви в понеделник ръководителят на Института за обществено здраве "Робърт Кох" Лотар Вилер.

От около 12 000 тествани кръвни проби антителата са били открити едва в 1,3 процента, посочи Лотар Вилер на пресконференция, предаде Ройтерс.

Междувременно министърът на здравеопазването Йенс Спан заяви, че Германия може да предотврати втора вълна на коронавируса през есента, ако хората останат бдителни, особено през сезона на летните ваканции.

Спан посочи на днешна пресконференция, че е важно хората да бъдат нащрек, когато пътуват в чужбина, и каза, че се притеснява от снимки, показващи летовници, които купонясват на Майорка през уикенда и игнорират правилата за социално дистанциране.

"Разбирам нетърпението, но там, където са те, рискът от инфекция е особено висок“, посочи той.

"Ето защо трябва да се опитваме особено сега в летния почивен сезон да предотвратим нови инфекции. Не е необходимо автоматично да очакваме втора вълна през есента и зимата. Заедно като общество можем да предотвратим това, както го направихме веднъж: прекъсване на вълната и задържане на пандемията под контрол".

Здравният министър добави, че през миналата седмица повече от 15,5 милиона души са инсталирали приложението за предупреждение за коронавирус в Германия, като по същото време са били тествани за Covid-19 цели 500 000 души - най-много от началото на кризата.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна