Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делото срещу Нетаняху е възобновено след двумесечно прекъсване

Бенямин Нетаняху
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Делото за корупция срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху беше възобновено след двумесечно прекъсване. Процесът се провежда на фона на масови протести срещу начина, по който премиерът се справя с пандемията. 

Бенямин Нетаняху не присъства на заседанието в Окръжния съд в Йерусалим днес. То завърши с решение разглеждането на доказателства да започне през януари.

70-годишният Нетаняху, който е първият израелски премиер изправян пред съда, беше обвинен през ноември 2019-та година в получаване на подкупи, измама и накърняване на доверието. Според обвинението той е получавал подаръци от приятели милионери, търсел е благосклонно отразяване в медиите в замяна на услуги с регулации. Първото заседание по корупционния процес се състоя през май. Обвиненията в корупция съвпаднаха с кошмарна политическа година в Израел с три предсрочни парламентарни вота. 

Преди 3 месеца Нетаняху успя да постигне коалиционно споразумение с главния си опонент - лидерът на партията "Синьо и бяло" - Бени Ганц и започна да налага строги ограничения срещу разпространението на коронавируса. През последните седмици обаче страната бележи рязък скок в броя на инхфекциите, безработицата расте, а улиците бяха аляти от почти ежедневни демонстрации, подпалени от връщането на ограничителните мерки и съмненията за корупция.

Снощи полицията използва водни струи, за да разпръсне протестиращите пред резиденцията на Нетаняху в Йерусалим. Демонстрация имаше и в Тел Авив. Обвиненията за получаване на подкуп срещу премиера магот да му донесат присъда от до 10 години затвор или само глоба. По обвиненията в измама и накърняване на доверието Нетаняху може да получи до 3 години затвор. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени