Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Eвропейските борси затвориха със спад след мрачни данни и страхове за нова вълна Covid-19

Уолстрийт също се намира под натиск въпреки силните финансови отчети на Amazon, Apple и Facebook

| обновено на 31.07.20 в 19:44

В началото на петъчната търговия европейските пазари на акции отбелязаха отскок от техните едномесечни дъна, тъй като инвеститорите акцентираха върху оповестените късно снощи много силни финансови резултати на американските технологични гиганти Amazon, Apple и Facebook.

Постепенно обаче участниците на пазара започнаха да акцентират повече на драматичните икономически спадове през второто тримесечие в Германия, Франция, Италия, Испания и цялата еврозона, както и страховете от нова вълна на коронавирусни инфекции в Европа и останалия свят.


След края на снощната търговия на Уолстрийт три от технологичните гиганти от т.нар. Голяма четворка (Amzon, Apple и Facebook) изненадаха участниците на капиталовите пазари, като отчетоха силен ръст на печалбите и на приходите през второто тримесечие на годината въпреки пандемията от Covid-19. Единствено компанията-майка на Google - Alphabet Inc. отбеляза известно понижение на печалбите и приходите, но по-слабо от прогнозите.

Това доведе до силен ръст на техните акции на извънборсовата търговия на Уолстрийт, заразявайки позитивно и европейския технологичен сектор, чието възходящо движение през днешната търговия допринесе за първоначалното позитивното представяне на фондовите пазари на стария континент.

Към края на европейската търговия обаче взеха превес опасенията от възраждане на коронавирусната пандемия, като общият индекс Stoxx Europe 600 затвори с понижение от 0,88% след вчерашен силен спад с 2,2% и въпреки нарастването с 0,72% на STOXX Europe 600 Technology Index.

Така индексът Stoxx Europe 600 приключи месец юли с понижение от около 1% - първи месечен спад от март насам.

Акциите на компаниите, които са доставчици на технологични чипове на Apple като AMS, Dialog Semiconductor и STMicro поскъпнаха първоначално на европейските борси с между 1% и 3%, преди обаче и те да заличат голяма част от печалбите си в края на петъчната търговия.

Най-солиден ръст с над 12% отбелязаха акциите на финландският технологичен гигант Nokia, след като той отчете изненадващ ръст на печалбата през последното тримесечие.

Германският фондов индекс DAX 30 затвори в петък с понижение от 0,53%, докато френският CAC 40 падна с 1,42% на фона на оповестените вчера и по-рано днес предварителни данни, които потвърдиха очакванията за рекорден икономически спад на двете водещи икономики от еврозоната в резултат на коронавирусната пандемия.

Индексът MIB на борсата в Милано се понижи с 0,7% след сутрешен първоначален ръст с над 1% въпреки драматичното свиване и на италианската икономика през второто тримесечие, което обаче беше малко по-сдържано от очакванията. В същото време индексът на борсата в Мадрид Ibex-35 падна с 1,7% след по-брутален от очакваното спад на испанската икономика през периода април - юни.


Евростат отчетен рекорден икономически спад в еврозоната и в целия Европейския съюз през второто тримесечие.

Британският индекс FTSE100 пък затвори петъчната търговия със спад от 1,54% на фона на опасенията за нова вълна на коронавирусна инфекция в Обединеното кралство, което накара британското правителство да въведе повторни ограничения в някои части на страната и да отложи по-нататъшното разхлабване на карантинните мерки, които са в сила от март насам.

Силните финансови отчети на американските технологични гиганти допринесоха за позитивен старта на търговията на Уолстрийт, като акциите на Apple поскъпнаха за кратко с над 7%, на Amazon с близо 6% и на Facebook с близо 8%. Единствено акциите на Google поевтиняват с 4,64% след малко по-слаби финансови резултати на компанията-майка Alphabet.

Това доведе до първоначално нарастване и на трите основни американски фондови индекса, но с течение на петъчната търговия индексите DJIA и S&P500 се оцветиха в червено, понижавайки се съответно с 0,85% и с 0,4%, като и технологичният индекс Nasdaq Composite опитва да излезе на червена територия след първоначален ръст с над 1%.

"Това, което вероятно е притеснително за инвеститорите, е осъзнаването, че негативните новини за възможна втора вълна на коронавирусна инфекция само ще направят много по-трудна перспективата за постигането на т.нар. "V-образно" икономически възстановяване, особено след като възстановяването на трудовия пазар в САЩ от последните месеци изглежда започва да спира", посочи Майкъл Хюсън, главен пазарен анализатор в CMC Markets.

Вчера бяха представени предварителни данни, според които БВП на САЩ се срина с рекордните 32,9% през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината в резултат на негативния ефект от коронавирусната пандемия.



Тези притеснения могат да се задълбочат на фона на растящия брой на заразени с Covid-19 в САЩ и след намеците от страна на президента Доналд Тръмп за евентуално отлагане на насрочените за 3-ти ноември президентските избори.

Междувременно не се забелязва напредък в преговорите между демократите и републиканците в долната и горната камара на Конгреса на САЩ с администрацията на Белия дом относно нов законопроект за облекчаване на негативния икономически ефект от коронавируса в областта на допълнителните разширените обезщетения за безработица, които изтичат в петък. Демократите отхвърлиха предложението на Белия дом за временно удължаване на предоставянето на седмични добавки от 600 долара за обезщетенията за безработица, като заявиха, че администрацията на Тръмп не разбира тежестта на кризата.

В същото време бяха регистрирани рекордни смъртни случаи на заболели от Covid-19 в Тексас, Флорида и Аризона, докато в Калифорния беше отчетен вторият най-смъртоносен ден, а в цялата страна през последните 24 часа новозаразените с коронавирус скочиха със 72 238.

Всичко това доведе до обръщането на първоначалната възходящо движение на Уолстрийт и до спада на основните американски фондови индекси след три часа на търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна