Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Радев изпратиха съболезнования до ливанските си колеги

| обновено на 05.08.20 в 14:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Румен Радев изпрати съболезнователно писмо до своя ливански колега Мишел Аун по повод експлозията в столицата Бейрут, при която по последни данни са загинали  над 100 души, а са ранени около 4000. 

"Трагедии като тази не само унищожават десетки човешки съдби, но и поставят на изпитание възможностите на обществата да се справят и с икономическите, и със социалните последствия", посочва президентът Радев.

Премиерът Бойко Борисов изпрати съболезнования до премиера на Ливанската република Хасан Диаб.

"Изразяваме своята солидарност с народа на Ливан и готовността ни да окажем съдействие за преодоляване на последиците от трагедията", отбелязва министър-председателят в съболезнователната си телеграма. 

Министърът на външните работи Екатерина Захариева също изрази съболезнования и солидарност към народа на Ливан и близките на загиналите при експлозията. Захариева изпрати съболезнователна телеграма до министъра на външните работи и емигрантите на Ливанската република Шарбел Уехбе.

"Изразявам най-искрено съчувствие на народа на страната Ви и бих желала да предам нашите съболезнования на семействата и близките на загиналите. Желаем бързо възстановяване на ранените“, посочва Екатерина Захариева в съболезнователна телеграма до ливанския си колега.

Все още няма окончателно заключение за причината за експлозията, опустошила пристанищната част на ливанската столица. Спасителните операции продължават. Няма пострадали български граждани, съобщи българското външно министерство. По четири етажа от сградата на българската мисия в Бейрут има минимални щети от счупени прозорци. 

Взривът е бил със силата на земетресение от 3,5 по скалата на Рихтер. Премиерът на Ливан Хасан Диаб заяви, че 2750 тона амониев нитрат е бил съхраняван на пристанището в Бейрут, без необходимите мерки за безопасност: 

"Това няма да премине без търсене на сметка. Отговорните за катастрофата ще платят цената". 

За Ливан вече се изпраща международна помощ. Европейският съюз ще съгласува изпращането на място на 100 пожарникари, които да помагат за издирването на оцелели в отломките на разрушенията.     

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна