Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисарят по търговия призовава САЩ да се откажат от митата в спора "Еърбъс"- "Боинг"

Новият ръководител на търговската политика на ЕС поиска САЩ да отменят наложените тарифи за над 7 млрд. долара върху вноса на европейски продукти. В противен случай Вашингтон се изправи пред допълнителни износни мита от страна на Брюксел, заяви за "Файненшъл таймс" еврокомисарят по търговията Валдис Домбровскис, настоявайки за уреждане на спора, отнасящ за самолетостроителните гиганти "Еъбърс" (Airbus) и "Боинг" (Boeing).

Подобряването на трансатлантическите отношения ще бъде основен приоритет на ЕС, а САЩ трябва да оттеглят своите тарифи, свързани с "Еърбъс", като мярка за изграждане на взаимно доверие, посочи новият европейски комисар по търговията.

"Разбира се, ако САЩ не оттеглят своите мита, няма да има други избор, освен да въведем съответни наши тарифи", допълни той.

През миналия октомври Вашингтон получи право от страна на Световната търговска организация (СТО) да наложи мита върху стоки от ЕС на годишна стойност от 7,5 млрд. долара във връзка със заведено дело срещу европейската държавна помощ за "Еърбъс". Тогава САЩ наложиха мита от 25% върху стоки, вариращи от малцово уиски до маслини и сирене и 10% тарифи за вноса на самолети "Еръбъс", произведени в Европа, напомня Ройтерс.

В средата на февруари тази година американското правителство заяви, че ще увеличи митата върху самолетите, внасяни от ЕС, от 10% на 15%, засилвайки по този начин натиска върху Брюксел в близо 16-годишния спор относно субсидирането на самолетостроителните компании.

От своя страна ЕС е получил разрешение от СТО да наложи мита върху американски стоки на стойност 4 млрд. долара, като контрамерки заради субсидиите на САЩ за производителя на самолети "Боинг", съобщиха през миналия месец  източници на Ройтерс, добавяйки, че официалното решение ще бъде оповестено до няколко седмици.

Валдис Домбровскис отказа да спекулира за въздействието на президентството на Джо Байдън върху този спор, но заяви пред "Файненшъл таймс", че по-протекционисткият подход е нещо, което е дошло с администрацията на настоящия американски президент Доналд Тръмп.

"Но във всеки случай ще се ангажираме и ще се опитаме да върнем администрацията на САЩ в рамките на многостранността", добави той.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна