Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

55 души са арестувани в Хелзинки след протест срещу Covid мерките и цените на бензина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полицията задържа 55 души по време на протест срещу Covid-ограниченията и покачващите се цени на бензина, който се проведе пред сградата на финландския парламент от петък вечерта и в съботната нощ. Това бе съобщено от Столичното полицейско управление, предава "Ройтерс".

Няколкостотин души участваха в акцията, наречена Convoy Finland 2022. „Хората, които излязоха на булевард Манерхайм в петък вечерта, блокираха движението по него“, се казва в доклада. В резултат на това имаше значителни затруднения в движението. Късно вечерта полицията започна да разчиства булеварда от блокиращите я коли на протестиращите. Последните се опитаха да предотвратят това. След полунощ полицията нареди на тълпата да се разпръсне.

"Полицията изтегли десетки коли от булевард Манерхайм и задържа 55 души. Всички задържани са заподозрени в съпротива на властите", каза старши полицейски комисар Ярмо Хейнонен.

Премиерката Санна Марин заяви в сряда, че Финландия ще започне да премахва останалите ограничителни мерки от 14 февруари. По-специално, ще бъдат облекчени ограниченията за ресторантите и броя на участниците в различни събития.

От 1 февруари страната вече облекчи някои от ограниченията, наложени в края на 2021 г. заради пандемията: отмяна на граничният контрол за пристигащите във Финландия от шенгенските страни и от други държави от ЕС, на ограниченията за общественото хранене, много обществени места и институции заработиха отново. Става дума по-специално за театрите, фитнес залите, изложбите, кината.

Почти 84% от финландците на възраст над 12 години получиха две дози от ваксините, една трета от населението има и трета доза.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна