Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо подобрение на икономическите нагласи на инвеститорите в еврозоната през февруари

Доверието на инвеститорите относно икономическо развитие в еврозоната се подобри слабо през февруари за втори пореден месец благодарение на известно нарастване на оценката като за текущата ситуация, така и за бъдещите нагласи, показват резултати от последно проучване на компанията за пазарни изследвания Sentix.

Индексът на инвеститорските нагласи на компанията Sentix, определен от проучване сред 1205 инвеститори (266 от които са институционални), проведено между 3 и 5 февруари 2022 г. , се повиши за еврозоната през втория месец на годината до 16,6 пункта от 14,9 пункта през януари и след като в края на миналата година падна до 13,5 пункта - най-ниско ниво от април 2021 г.

В същото време индексът, измерващ текущата икономическа ситуация в еврозоната, нарасна през февруари до 19,3 от 16,5 пункта месец по-рано и 13,3 пункта през декември (най-ниско ниво от май 2021 г.), като това представлява слабо подобрение на индекса за втори пореден месец от началото на настоящата година.

Sentix индексът на бъдещите инвеститорски нагласи пък се повиши от 13,5 пункта през януари до 14,0 пункта през февруари, достигайки най-високо ниво от юли 2021 г.

Sentix индекси на текущата ситуация и на бъдещите очаквания в еврозоната


Подобно е и проучване за Германия. Sentix индексът на Германия нарасна през февруари до 17,9 от 17,0 пункта през януари. Индексът, измерващ текущата икономическа ситуация във водещата европейска икономика, се повиши до 20,0 от 19,0 пункта, докато компонентата на Sentix за инвеститорските очаквания нарасна до 15,8 пункта от дъното на ниво от 15,0 пункта, отчетено в края на миналата и началото на 2022 г.

Проучването показва, че икономическата ситуация в еврозоната е стабилна през февруари 2022 г. , но липсват нови устойчиви двигатели на растежа. Преди всичко липсва импулс, идваща от международната икономика, посочва Sentix.

В Азия и Япония икономиката също остава на пътя на умерен растеж, но при леко намаляване на инвеститорските очаквания в бъдеще.

Същото важи и за САЩ, където Sentix индексът се понижава през февруари за трети пореден месец. Съответният Sentix индекс на САЩ спада през февруари до 22,1 от 23,3 пункта през януари, като индексът на текущата ситуация се подобрява до 35 от 34 пункта месец по-рано, но този на инвеститорските очаквания в бъдеще се влошава относително рязко - до 10 от 13 пункта през първия месец на 2022 г.

Това означава, че водещата световна икономика американската икономика сигнализира за загуба на възходящия импулс, което може да се превърне в проблем, особено ако Sentix индексът се окаже на отрицателна територия в близките месеци.

Sentix индексът на Източна Европа нараства през февруари до 3,4 пункта от 3,3 пункта през януари, като индексът на текущото състояние се подобрява до -0,3 от -1,0 пункт, но при известно влошаване на индекса на очакванията до 6,5 пункта от 7,8 пункта в началото на 2022 г.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна