Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Credit Suisse отрича да държи 80 млрд. паунда на престъпници

| обновено на 21.02.22 в 17:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският вестник „Гардиън“ (Guardian) и други световни издания публикуват изтекла информация от най-голямата частна банка в света - швейцарската  „Креди Сюис" (Credit Suisse), от която става ясно, че престъпници, измамници и корумпирани политици имат на сметки повече от 80 милиарда паунда. „Гардиън“ е част от така наречената Мрежа за разследване на корупцията и организираната престъпност. 

Детайли от сметките на около 30 000 клиенти на швейцарската банка по цял свят разкриват скритото богатство на тези хора, които са замесени в трафик на хора, пране на пари, корупция и много други сериозни преспълнения. Изтичането на данните е свидетелство за провала на политиката на банката да пресява съмнителните клиенти и незаконни средства, това е заключението на експертите.

„Гардиън“ припомня, че този месец „Креди Сюис“ е станала първата голяма швейцарска банка в историята на страната, която е изправена пред наказателно дело, свързано с обвинения, че е помогнала за прането на пари от търговия с кокаин от българската мафия. Става дума за това, че банката е допуснала Евелин Банов-Брендо да изпере за три години 55 милиона швейцарски франка. Твърдения, които баката отрича. 

От предложеното огромно четиво сега става ясно, че в дългия списък са трафикант на хора от Филипините, арестуван за подкупи шеф на стоковата борса в Хонгконг,  милиардер, наредил убийството на приятелката си ливанска поп-звезда, държавен служител, завлякъл национаната петролна компания на Венецуела, както и корумпирани политици от Египет до Украйна. 

„Гардиън“ обаче поставя особен акцент върху йорданския крал Абдула, който има поне шест сметки в „Креди Сюис“ и който е в много близки отношения с британската монархия и редица британски  политици. Иначе в дългия списък поименно са споменати и други добре известни имена като синовете на бившия египетски президент Хосни Мубарак, президента на Казахстан Касим-Жомрат Токаев, членове на семейството на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

Credit Suisse Group AG отхвърли обвиненията 

Швейцарската банка отхвърли обвиненията, излезли от разследване, проведено от германския Sueddeutsche Zeitung и разследващия медиен консорциум Organized Crime and Corruption Reporting Project, в сътрудничество с 46 други медии.

"Credit Suisse категорично отхвърля твърденията и инсинуациите относно предполагаемите бизнес практики на банката. 
Представените данни са предимно исторически, в някои случаи датиращи от 40-те години на миналия век и публикациите за тези данни се основават на частична, неточна или селективна информация, извадена от контекста“, посочи Credit Suisse и заяви, че е прегледала голям обем сметки, потенциално свързани с въпроса, през последните 3 седмици. Около 90% от тях са затворени или са били в процес на затваряне преди да се появят докладите, се казва в съобщението.

"Докато по закон Credit Suisse не може да коментира взаимоотношенията с потенциални клиенти, ние можем да потвърдим, че са предприети действия в съответствие с приложимите политики и регулаторни изисквания в съответните моменти и че свързаните с тях въпроси вече са адресирани“, казаха от швейцарската банкова институция.

Въпреки опровержението акциите на Credit Suisse поевтиняват в днешната търговия с близо 2%. Междувременно основната политическа група в Европейския парламент - ЕНП призова за преглед на банковите практики на Швейцария и за евентуално включване на страната в черния списък на ЕС за мръсни пари.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна