Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Улици''-те на Живка Маринова

13
Живка Маринова на откриването на изложбата
Снимка: Ани Петрова

До 25 март  в столичната галерия "Астри" може да видите изложбата "Улици'' на Живка Маринова.

Ето какво сподели тя за БНР:

"В днешните времена на промени и нарушаване на привичния ни ритъм на живот едно от най-естествените неща е обръщането към себе си и вглеждането в най-близките мотиви от заобикалящата ни среда.

Градът, в който живеем – роден и обичан, запазващ до голяма степен своята характерна атмосфера, независимо от динамично разрастващите се нови райони и агресивното уплътняване и осъвременяване на отдавна съществуващите.


София, отразена не непременно с нейните най-емблематични обекти, а моята - с местата, които обичам и винаги са ме интригували. София. Видяна през призмата интимно-идиличния поглед на човек, който наблюдава нещо свое, близко и дълбоко познато. Независимо от закономерно настъпващите неизбежни промени, духът и излъчването на града ни се запазва, поне за този, който умее да го почувства.

Тази изложба е опит да предам своето вълнение от онези места, които познавам цял живот и въпреки, или точно заради това, представляват интерес за моите творчески търсения. Когато десетилетия наред минаваш по едни и същи пътища и съзерцаваш едни и същи картини, непременно започваш да обичаш и приемаш като… свои.


Навикът и ежедневните дейности обикновено ни правят слепи за всичко позитивно и красиво, което имаме около себе си. Устремът към целите и следването на задачите ни пречат да вдигнем поглед и забележим очарованието на ….света и… живота. Повечето места промениха облика си в годините, но останаха интересни и вдъхновяващи. Обектите са навсякъде. Трябва само да отворим сетивата си.

В тези особени времена, когато всички сме на път да загубим вярата в доброто и надеждата за един по-светъл утрешен ден, предлагам своя опит за смяна на гледната точка. Не изместване на фокуса от важните за всички ни неща и събития, а един по-различен ъгъл, от който да погледнем наоколо.

Галерия "Астри" е на Ул. "Цар Самуил " 34 в София.

 Снимки: Ани Петрова

                 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени