Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка предупреди, че потребителската инфлация ще продължава да се ускорява

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Потребителската инфлация в Русия ще продължи да се ускорява в годишно изражение поради базовите ефекти, заяви в сряда централната банка на страната, предупреждавайки, че волатилността на рублата ще продължи, което ще доведе до възходящ инфлационен натиск.

На месечна база потребителските цени в Русия скочиха със 7,61% през март, най-голямото им увеличение от януари 1999 г., тъй като икономиката понесе удар от западните санкции и рекордния спад на рублата.

На годишна база инфлацията пък се ускори през март до 16,69% от 9,15% през февруари, като официални руски представители твърдят, че тя може да достигне 20% тази година.

Централната банка обаче заяви, че провежданата от нея политика ще помогне за достигането на инфлацията до целевото ниво от 4% през 2024 г.

Миналата седмица централната банка на Русия намали неочаквано основния си лихвен процент до 17% от 20% и каза, че са възможни бъдещи лихвени съкращения, тъй като предприетите спешни мерки са ограничили риска за финансовата стабилност, върнали са депозитите в банките и са помогнали за ограничаване на заплахата от инфлация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна