Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Централната банка на Южна Корея повиши основната си лихва до 1,5% в опит да ограничи инфлацията

Централна банка на Южна Корея
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Централната банка на Южна Корея (Bank of Korea, или BoK) повиши основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 1,5% - най-високото ниво от близо три години, в опит да ограничи растящата инфлация, която сега е двойно по-голяма от целевото ниво на банката от 2 на сто.

Основната инфлация в Южна Корея се повиши от 3,7% през февруари до 4,1% през март, тъй като световните цени на суровините се повишиха поради войната в Украйна.

Днешното увеличение на лихвите в Южна Корея е четвъртото от август миналата година.

Очакванията на повечето икономисти бяха за непромяна на лихвената политика, тъй като днес централната банка проведе първото заседание на борда за паричната политика без да има управител.

Бившият управител Ли Джу-йол се пенсионира миналия месец, а неговият наследник Ри Чанг-йонг все още не е започнал четиригодишния си мандат. Изслушване в парламента за потвърждение на кандидата за следващ шеф на централната банка е насрочено за 19 април.

Анализаторите очакват BoK да продължи своя цикъл на затягане на лихвите през тази година, тъй като централните банки в азиатския регион, а и в останалия свят, преместват фокуса си от стимулиране на икономическия растеж към борбата с инфлацията. В сряда централната банка на Нова Зеландия също повиши основната си лихва, но с 50 базисни пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна