Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лагард, ЕЦБ: Съществен ръст на рисковете за икономическо влошаване и за възходяща инфлация

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управителят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на пресконференция след края на редовното заседание на ЕЦБ, че има съществено увеличаване на икономическите рискове в низходяща посока (за по-слабо от очакваното представяне на икономиката), като в същото време има нарастване на инфлационни рискове (за още по-висока от очакваното инфлация).

Лагард посочи, че инфлацията е станала по-всеобхватна поради разходите за енергия, проблемите с веригите на доставки и нормализирането на търсенето.

Тя подчерта, че рисковете за влошаване на перспективите за икономическия растеж "се увеличиха значително" в резултат на конфликта между Русия и Украйна, който може да допълнително да влоши ограниченията при доставките.

"Задържащите се високи енергийни разходи, заедно със загубата на доверие, биха могли да намалят търсенето и да натежат върху потреблението и инвестициите повече от очакваното", предупреди тя.

В същото време рисковете за повишаване на инфлацията се засилиха, особено в краткосрочен план, отбеляза на пресконференцията Кристин Лагард.

"Рискове за средносрочните перспективи за инфлация включват движения в инфлационните очаквания над заложените от ЕЦБ цели, по-високи от очакваното повишения на заплатите и трайно влошаване на условията от страна на предлагането. Въпреки това, ако търсенето отслабне в средносрочен план, то ще намали натиска върху цените“, отбеляза тя.

Коментирайки днешното решение на ЕЦБ, според което повишаването на лихвените проценти ще започне "по някое време" след края на програмата за закупуване на активи (APP), Лагард отбеляза, че изразът "по някое време" означава "от една седмица до няколко месеца". ЕЦБ има за цел да запази "опционалността, постепенността и гъвкавостта" с коментара си "след известно време".

ЕЦБ ще направи оценка на икономическите прогнози на следващото си заседание, за да определи по-конкретна дата за края на програмата за покупки на активи (APP), която към момента се очаква да приключи "по някое време" през третото тримесечие, добави тя.

Лагард също така призна, че "когато има война, когато има големи развития, които не са част от предишни модели, е невероятно трудно това да се интегрира в моделите, които ни помагат да предлагаме прогнози".

Тя повтори, че ЕЦБ следи текущите данни, както и подобни исторически промени при вземане на политическите решения и ще остане гъвкава, включително относно възможността за разработване на нови инструменти.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна