Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Татяна Чохаджиева: Фотографията е изкуство, което гледа със сърцето

Автор:

Татяна Чохаджиева се занимава предимно с портретна, сватбена и семейна фотография. Най-интересни за нея са човекът, емоциите му и връзката с неговата среда.

"Избрах "Сърце в очите" за мото на моята фотографска работа, защото най-точно описва отношението ми към хората, които снимам. За да се получат хубави снимки, трябва да съпреживееш ситуацията, да обикнеш човека отсреща, да се поставиш на неговото място, да изпиташ неговата емоция. Вярвам, че хората на изкуството са преди всичко чувствителни и емоционални личности, а след това - талантливи, образовани или натрупали практика професионалисти", казва Татяна за БНР.


Татяна Чохаджиева възприема фотографската си работа като изкуство, което предлага пътуване във времето. 

"Искам, когато хората видят моя снимка, която съм правила по време на тяхно събитие или фотосесия - само с един поглед да се пренесат отново в свой щастлив момент и да изпитат всички радостни емоции, вълнували ги тогава. Искам да извадя на показ и да съхраня във времето красотата на моите "модели", излъчването, харизмата, натрупаната мъдрост и опит, характерните черти, моментното настроение и емоция".

Татяна вярва, че във всеки миг от живота си човек е красив. Независимо от всички свои недостатъци. Или именно заради тях, защото всъщност те му придават индивидуалност и очарование.

"Разбирам притесненията на хората, които за първи път застават пред обектива ми или по принцип не обичат да се снимат. Мога да се похваля, че винаги се виждат в нова светлина и се харесват на снимките, които сме създали заедно. Много харесвам думите на шведския поет Тумас Транстрьомер: "Нося своите предишни лица така, както едно дърво носи годишните си пръстени. Те представляват сбора от всичко, което съм. Огледалото отразява само моето последно лице, но аз чувствам в мен всички останали". Моят фотоапарат е моята машина времето, която обединява всички лица на човека отсреща", казва Татяна.



За Татяна Чохаджиева фотографията е и начин да заяви позиция. Нейни снимки са участвали в изложби, посветени на антиправителствени протести, живота в бежанските лагери, протести срещу закона за горите, протести на родители на деца с увреждания. Различни онлайн издания публикуват и нейни снимките от мирните шествия в подкрепа на Украйна.



От 2014 г. работи като фотограф на свободна практика. Има отличия от престижни международни организации за сватбена и семейна фотография, както и от български фотографски форуми.

За още снимки на Татяна;

http://tatyana.photography

https://www.facebook.com/TatyanaPhotography

https://www.instagram.com/tatyana.choh/

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна