Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на продажбите на "Рено" с 30% през първото полугодие след излизането ѝ от Русия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският производител на автомобили "Рено" (Renault) отчете спад на продажбите през първата половина на 2022 г., след като компанията спря дейността си в Русия заради нахлуването ѝ в Украйна, съобщава Ройтерс. Трябва да се има предвид, че Русия беше вторият по големина пазар на френския автомобилен гигант.

Автомобилната група каза, че продажбите й в световен мащаб са спаднали с 29,7% спрямо миналата година до малко над един милион автомобила (1 000 199 броя). Като се изключат дейностите на "АвтоВАЗ" (Avtovaz) и Renault Russia, броят на продадените автомобили в световен план е намалял с 12% на годишна база през първите шест месеца на 2022 г.

Компанията Renault, която произвежда популярни модели като Dacia Duster и Renault Clio, прекрати дейността си в Русия на фона на конфликта в Украйна и заяви, че ще продаде поделението си Renault Russia и почти 67,69% дял в руската автомобилостроителна компания "АвтоВАЗ" в град Толиати, Самарска област.

През май "Рено" заяви, че ще продаде "АвтоВАЗ", най-големият производител на автомобили в Русия и собственик на марката "Лада", на руски научен институт, като според информации сделката е за една рубла с шестгодишна опция за обратно изкупуване.

Освен негативното въздействие от излизането си от Русия, френският автомобилен гигант цитира и проблемите, свързани с "кризата с полупроводници".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени