Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бош" инвестира 3 млрд. евро за производството на полупроводникови чипове

Изследователски център на Bosch в Германия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Технологичната група "Бош" (Bosch) ще инвестира 3 млрд. евро до 2026 г. в производство на полупроводникови чипове, включително в откриването на два нови центъра за разработка и разширяването на фабриката си за т.нар. "полупроводникови вафли" в Дрезден, съобщи компанията в сряда.

Инвестицията, за която Bosch ще търси финансиране от Европейския съюз по рамката "Важни проекти от общи европейски интереси" (IPCEI), трябва да повиши производствения капацитет на Европа за чипове на глобалния пазар, който все още е доминиран от играчи от САЩ и Азия.

"Европа може и трябва да се възползва от собствените си силни страни в производството на полупроводници", каза главният изпълнителен директор на "Бош" Щефан Хартунг, цитиран от Ройтерс. "Целта трябва да бъде производството на чипове за специфичните нужди на европейската индустрия", добави той.

"Микроелектрониката е бъдещето и е жизненоважна за успеха на всички области на бизнеса на Bosch. С нея ние държим главния ключ към утрешната мобилност, интернет на нещата и към това, което ние в Bosch наричаме технология, която е "Изобретение за цял живот", отбеляза Хартунг.

Миналата година Bosch откри фабрика за чипове на рекордна стойност един милиард евро в Дрезден, тъй като се опитваше да покаже претенциите си на растящия пазар на чипове за оборудване на самоуправляващи се и електрически автомобили на фона на глобалния недостиг.

Общо 170 милиона евро ще бъдат вложени в новите центрове за разработка в Ройтлинген и Дрезден, като 250 милиона евро ще бъдат изразходвани за разширяване на съществуващия обект в Дрезден, посочи "Бош".

Тепърва ще се решава как ще бъдат изразходвани останалите средства, каза още Хартунг.

Главният изпълнителен директор на Bosh очаква проблемите с доставките на чипове - от напрегнатите транспортни мрежи до ниския производствен капацитет -  да продължат още няколко месеца, въпреки че инфлацията облекчава натиска върху някои части на сектора, тъй като се намалява търсенето на скъпи потребителски стоки.

Чиповете на Bosch трябва да бъдат изпращани от Германия до Малайзия и обратно в цялостния им производствен процес, което означава, че всяко смущение в доставката може да добави седмици към времето за доставка, отбеляза Хартунг.

"Има области, в които със сигурност търсенето ще намалее, така че можете да поръчате значителни бройки по всяко време, но има обаче и области, в които не е добавен толкова голям капацитет и търсенето все още е много високо“, каза още той.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени