Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мъск продаде още свои акции в Tesla за 3,95 млрд. долара след придобиването на Twitter

Мъск, електромобил Tesla
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Илон Мъск е продал акции в неговата компания за електрически автомобили Tesla за поне още 3,95 млрд. долара, след като приключи придобиването на Twitter за 44 млрд. долара, съобщава CNBC.

Според документи в Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Мъск е продал още свои 19,5 милиона акции в Tesla.

Той продаде свои акции в Tesla на стойност почти 22 млрд. долара през 2021 г., когато акциите на компанията поскъпнаха с над 50%. Тази година той продаде още акции на стойност над 8 млрд. долара през април и приблизително за 7 млрд. долара през август, за да финансира операцията по придобиването на социалната медия Twitter.

В допълнение към наливането на милиарди от собствения си капитал в превръщането на Twitter в частен, главният изпълнителен директор на Tesla разчита на партньори, включително капиталовите инвеститори Binance, BAMCO на Рон Барон, Андреесен Хоровиц, бившия главен изпълнителен директор на Twitter - Джак Дорси и принц Алуалид бин Талал бин Абдулазиз от Саудитска Арабия, за да финансират сделката или да прехвърлят съществуващите си акции в холдинговата компания на Мъск за Twitter.

NBC News съобщи по-рано, че сенатор Крис Мърфи е призовал за разследване на последиците за националната сигурност от дела на Саудитска Арабия в Twitter след придобиването на социалната платформа от Мъкс.

След приключването на покупката Мъск привлече десетки инженери от Tesla към Twitter, за да му помогнат с преглед кода на платформата и други належащи задачи.

В сравнение с технологичния индекс Nasdaq Composite, който се понижи с около 33% в рамките на годината, акциите на Tesla бележат спад от около 45%, заличавайки голяма част от състоянието на Мъск. Въпреки това той все още е най-богатият човек в света с нетни активи за близо 200 милиарда долара, според списанието "Форбс" (Forbes).

Графика на Tesla (в долари за акция)


На конференция през миналата седмица Мъск сподели пред мениджъра на хедж фондове Рон Барон, че неговото "работно натоварване се е увеличило от около, не знам, 78 часа седмично, до вероятно 120 часа“.

Мъск, който е и главен изпълнителен директор на SpaceX, каза, че "след като Twitter е насочен по правилния път, мисля, че е много по-лесно да се управлява", отколкото другите негови компании. Все още Мъск не е казал кой ще бъде новият главен изпълнителен директор на Twitter, но предполага, че настоящата му роля на "Главен туитър“ и единствен директор в компанията е само временна.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна