Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 11-18 декември 2022

6
Симон Лоренци
Снимка: Gilles Charlier


Симон Лоренци реши боулдър проблем, който се счита, че е от най-високата категория на трудност в света. Става дума за Alphane в Chironico, Белгия, който беше изкатерен за първи път тази пролет от Шон Работу. Двамата са единствените катерачи с по два боулдъра от тази категория.


Никола Калистрин


В италианския курорт Понте ди Леньо се проведоха два старта от Световната купа по ски-алпинизъм, в дисциплините “спринт” и “индивидуално”. Страната ни беше представена от Никола Калистрин. Заради допусната грешка обаче, той загуби много секунди в спринта и се класира на 66 място. Същата позиция зае и в индивидуалната дисциплина, в която при мъжете участниците бяха 80 от 18 нации. 


"Беше много технично състезание, 18 сваляния и лепене на коланите. 1450 м денивелация, 9 качвания", съобщи за БНР Калистрин. 


Френската телевизия EpicTV, която е специализирана в теми, свързани с катерене и алпинизъм, направи филм за българката Александра Тоткова, световна шампионка при девойките в спортното катерене и първата българка, преминала 9а. През август тази година тя триумфира в дисциплината “трудност” на Световното първенство за юноши и девойки в Далас, САЩ.

Алекс има още два медала от световни първенства при девойките - сребро и бронз през 2019 г. През 2021 г. дебютира при жените, където завоюва бронзов медал от Световната купа във Франция, а тази година спечели третото място при жените в коронната си дисциплина и от Европейската купа в Арко, Италия.


Алекс Тоткова

Снимка: Ивайло Радков


Още две състезания със сечива ще има в идните месеци след Държавното първенство по Dry Tooling, което се проведе на скалите над Гара Бов миналата неделя. Едното ще е “драй” в НСА, като датата още не е определена, а другото ще е “ледено” и “драй” и ще се проведе между 24 и 26 февруари на Скакавица, съобщи за БНР организаторът на състезанията Станимир Желязков. В надпреварата на Скакавица клубът “НСА” е съорганизатор с Българската федерация по катерене и алпинизъм.


Драй тулинг

Въпреки че в страната им се води война, украинските катерачи намериха начин да проведат държавното си първенство по спортно катерене. То се е състояло между 3 и 6 декември в две университетски зали за катерене в Киев, а украинската федерация по катерене обяви резултатите тази седмица в страницата си във Фейсбук. Интересен момент е, че студент от Кременчук - Ярослав Ткач (Yaroslav Tkach), е победил световния шампион Даниил Болдирьов, лидер на националния отбор на Украйна, като в дисциплината “скорост” Ткач изкатерил 15-метровата стена за 5,56 секунди. Освен златен медал, младият катерач бил удостоен и със званието “заслужил майстор на спорта на Украйна”.


Ярослав Ткач - в средата

Снимка: Федерація альпінізму і скелелазіння України

---

Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна