Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветелина Делийска: Една снимка има стойност и е добра, когато зад нея стои история.

Днес гост в рубриката ни е Цветелина Делийска.

Цветелина Делийска е фотограф на свободна практика, занимава се основно със сватбена, семейна и портретна фотография. Името ѝ стои зад бранда Deliysky Studio, който създават заедно със съпруга си Петър и успешно налагат на българския пазар вече над 15 години. Стилът ѝ на работа е пъстър и характерен, комбинация от много емоции, красива светлина и стотици преплетени истории.

Носител е на множество награди за сватбена фотография от различни международни конкурси, като през 2020 г се класира на 4-то място в света според международната Асоциация на Сватбените Фотожурналисти. Журира неколкократно в подобни конкурси и е организатор на такъв през периода от 2018 до 2020 г. Участва в редица изложби, включително и самостоятелна.



В професионалните среди името ѝ се свързва и със съучредяването на Асоциацията на Професионалните Сватбени Фотографи и Видеооператори през далечната 2011 г., чийто член на УС е в момента.

Можете да се запознаете с нейната работа тук: https://www.deliysky.com/



Разкажи ни малко повече за себе си и как започна да се занимаваш с фотография?

Очевидно 1983 година е решаваща в моя живот, тъй като тогава съм се появила на бял свят. Бидейки дете на 90-те, имах щастливо и безгрижно детство, много приключения и свободно време.

Любовта ми към фотографията се зароди преди повече от 20 години, когато постъпих да уча в Техникума по фотография, сега Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография. Имах щастието да се докосна до магията на филмовата фотография, а времето, прекарано в тъмната стаичка, ме кара да се усмихвам и до днес. Имам чудесни спомени от ученическите си години, макар и на онзи етап да не предполагах, че това ще се превърне в бъдещата ми професия.

Още преди да завърша гимназия, започнах да работя като наемен фотограф за различни събития от частен характер – основно сватбена фотография. Изключително забавно ми е да сравнявам стила си на работа от онова време и промяната му на днешен етап. Тогава, за съжаление сватбената фотография не се смяташе за изкуство, а хората, които я практикуваха, биваха подценявани и дори критикувани.

Оттогава изминаха много години и всичко се промени значително. И макар че фотографията стана едно от най-достъпните изкуства за масите, истинският фотограф се откроява именно чрез своя характерен почерк и умения, които обикновеният потребител, държащ камера, не притежава.



Какво ти харесва най-много във фотографията?

Най-много ми харесва възможността да общувам с хората и да пътувам. Фотографията ми дава кураж да се изразявам еднакво добре както зад камерата, така и без нея. Харесва ми да изучавам хората, техните емоции и поведение. Сватбената фотография е много динамично занимание и смело мога да заявя, че не е за всеки. За мен лично изисква известни психологически умения, издръжливост и добра техническа подготовка.

За да не попадна във водовъртежа на еднообразието, много обичам да снимам художествени портрети в контролирана среда, които превръщам в свои лични проекти. Мисля, че на даден етап от живота си бих снимала само това, защото наистина ми доставя удоволствие.



Кои според теб са най-важните компоненти на добрата снимка?

Една снимка има стойност и е добра, когато зад нея стои история. Допълнителните елементи, които подсилват историята, са добрата светлина и интересната композиция.

Въпреки че фотографията е субективно изкуство и може да предизвика различни настроения в зрителя, добрата снимка се познава веднага, като приковава вниманието ни на мига.



Каква е формулата да бъдеш успешен фотограф?

За да бъдеш успешен фотограф, се изисква голямо постоянство, известна доза амбиция и най-вече постоянно развитие и усъвършенстване. Друго особено важно качество е човек да бъде реалист, за да не се главозамайва от успеха си. Смятам, че голямото его при творците е оправдано само при някои обстоятелства и носи извести рискове. В крайна сметка можем да бъде успешни и без да сме най-добрите в света.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна