Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата партия реши Южна Африка да напусне Международния наказателен съд, съобщи президентът

Южна Африка (РЮА)трябва да напусне Международния наказателен съд (МНС), заяви президентът Сирил Рамафоса, цитиран от АФП.

През март МНС издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин, което означава, че Претория, която е домакин на срещата на върха на блока Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка (БРИКС) тази година, ще трябва да го задържи при пристигането му, отбелязват информационните агенции.

"Управляващата партия (Африкански национален конгрес) взе решение, че е разумно Южна Африка да се оттегли от МНС", каза Рамафоса на пресконференция след посещението на финландския му колега Саули Нинистьо. През почивните дни се проведе заседание на Африканския национален конгрес. Сирил Рамафоса подчерта, че до решението се е стигнало заради възприетото лошо отношение към някои държави.

Той добави, че би искал темата за лошото третиране да бъде обсъдена в по-голямата международна общност, но междувременно африканската страна ще трябва да се оттегли.

Заповедта за арест на руския президент последва обвиненията, че незаконно са били депортирани украински деца. Сирил Рамафоса също така заяви, че въпросът за ареста на Путин продължава да се разглежда.

По казуса за войната в Украйна президентът на Република Южна Африка заяви, че иска страната му да остане неутрална и предпочита диалога за прекратяване на войната. През февруари РЮА беше домакин и на военноморски учения с участието на Русия и Китай, което предизвика международна "загриженост".

Претория и по-рано искаше да се оттегли от МНС -  през 2016 година. Тогава суданският президент Омар ал-Башир посети страната за среща на върха на Африканския съюз. Тя отказа да го арестува, въпреки че тогавашният судански лидер беше изправен пред заповед за арест от МНС заради предполагаеми военни престъпления.

Спорното решение за изтегляне беше отменено от вътрешен съд, след като беше обявено за неконституционно.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна