Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелба в Судан по турски евакуационен самолет

Снимката е илюстративна
Снимка: www.wnd.su

Кризата в Судан продължава. Паравоенните Сили за бърза подкрепа са открили стрелба по турски евакуационен самолет, предаде Ройтерс. 

Суданската армия твърди в свое изявление, че Силите за бърза подкрепа са стреляли по турски самолет за евакуация при кацането му на летище край столицата Хартум. Ранен е един човек от екипажа и е бил повреден резервоарът за гориво на самолета. Въпреки това машината е кацнала безопасно и ще бъде ремонтирана, се казва още в изявлението. Впоследствие турското Министерство на националната отбрана потвърди за случая, но уточни, че няма пострадали при обстрела.

Кризата в африканската държава се задълбочава. Въпреки че враждуващите страни - суданската армия и паравоенните Сили за бързо реагиране - се съгласиха на ново тридневно примирие, Би Би Си съобщи че продължават боевете в столицата и в провинция Дарфур.

Стотици са загиналите в боевете. Регионалният директор на Световната програма по прехраната Майкъл Дънфорд прогнозира влошаване на ситуацията:

Ситуацията в Судан дори и преди тази криза беше лоша. Повече от 15 милиона души се нуждаеха от хуманитарна помощ преди! Подозирам, че този брой ще се удвои, ако не и повече. Това, което е необходимо, е прекратяване на огъня.

Междувременно от Белия дом призоваха американците да се възползват от всяка възможност да напуснат Судан. През последните дни хиляди чуждестранни граждани, включително българи, бяха евакуирани 


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени