Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Судан не спират тежките боеве за контрол на страната

| обновено на 29.04.23 в 17:55
Британското правителство обяви, че тази вечер приключва операциите по извеждането на свои граждани от Судан в Кипър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

72-часовото примирие в Судан не беше спазено и днес части на столицата Хартум са подложени на артилерийски обстрел, въздушни удари и танкови атаки. Милиони хора остават хванати в капан в Хартум, където има недостиг на храна, вода, гориво, лекарства и медицински специалисти.
От началото на конфликта преди две седмици са загинали най-малко 512 души - цивилни и бойци, а ранените са около 4200, по данни на министерството на здравопазването на Судан. Размириците се водят между войските, верни на командващия суданската армия генерал Абдел Фатах Бурхан, и лидера на суданските паравоенни Сили за бърза подкрепа генерал Мохамед Хамдан Дагало, известен като Хемеди. Той даде интервю за Би Би Си в което заяви, че неговите бойци са подложени на непрекъснати бомбардировки и няма да преговаря докато сблъсъците не спрат.
В момента двамата лидери са в конфликт заради контрола над властта, разформироването на паравоенната групировка, както и извършени в миналото военни престъпления. Франс прес изтъква, че десетки хиляди са разселени в самия Судан или са предприели опасни пътувания към съседните Чад, Египет, Южен Судан и Етиопия. Въпреки че боевете продължават, враждуващите в Судан страни официално са в примирие до неделя вечер. Размириците достигнаха и до провинция Дарфур, където по данни на ООН през седмицата са загинали 96 души. 
От "Лекари без граници" съобщават за плячкосване, разрушения и палежи, включително в бежански лагери в провинцията.
Най-интензивни сражения с използване на артилерия и авиация се разгръщат в столицата Хартум и най-големия град Омдурман, както и в района на Дарфур, където от началото на седмицата загинаха десетки хора. Лекари от столицата предупреждават колегите си, че паравоенните формирования отвличат медицински персонал, за да лекува ранени бойци.

Заради кризата много страни евакуираха гражданите си от Судан, включително България.

Турция съобщи, че един от нейните самолети за евакуация е бил обстрелван в околностите на столицата, няма пострадали при инцидента.

Британското правителство обяви, че тази вечер приключва операциите по извеждането на свои граждани от Судан в Кипър, след като броят на желаещите да си тръгнат започна да намалява. До снощи са изтеглени близо 1600 души, включително от други държави.

Според представители на международни организации стотици хиляди бежанци също напускат страната.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна