Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон зове британците в Судан да побързат с евакуацията

Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Британският вицепремиер Оливър Даудън предупреди съгражданите си в Судан да побързат да се качат на полет за евакуация преди изтичането на срока на удълженото примирие.

Полетите от Судан трябва да приключат до 19.00 часа местно време, но Оливър Даудън призова британците, които искат да бъдат спасени, да бъдат на летището "Уади Саидна" най-късно до обед, за да бъдат сигурни, че ще бъдат качени на самолетите.

Даудън заяви пред журналисти, че повече от 1500 души са били евакуирани с британски полети от страната. Той обаче допълни, че се наблюдава значително намаляване на броя на пристигащите на летището британски граждани.

Отделните страни са в надпревара с времето да евакуират гражданите си от Судан след като двете враждуващи военни фракции удължиха примирието с още 72 часа в четвъртък вечер.

Хиляди напуснаха страната през последните дни на фона на остър недостиг на храни, прекъсване на електрозахранването в по-голямата част на столицата Хартум и други градове и затварянето на повечето болници.

По данни на Скай нюз, позовавайки се на суданското здравно министерство, най-малко 512 цивилни и военни са убити досега в сраженията. Има над 4200 ранени.

Междувременно британското правителство заяви, че лекари в Судан от британската Националната здравна служба, на които първоначално бе отказано право да се качат на самолетите за евакуация, сега ще бъдат приети. На повече от 20 медици вчера бе заявено, че не могат да бъдат евакуирани, защото не са британци, въпреки че имат разрешително за работа във Великобритания.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени